Covid 19 Aşısı Bulundu mu? Koronavirüs Aşısının Fiyatı Açıklandı

Son dakika haberi: Koronavirüs aşısı ile ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada virüs aşısının ne kadar olacağı , ne kadara satılacağına yer verildi. İşte Moderna tarafından geliştirilen aşının fiyatı.

Korona aşısının yarısı zengin ülkelere. İşte aşı fiyatı.

Oxfam International tarafından yayımlanan raporda potansiyel koronavirüs aşı adaylarının yarısından fazlasının zengin ülkelere satıldığına yer verildi. Hazırlanan rapora göre dünyaca 945 bin insanın ölümüne yol açan hastalığı durdurmak için zorunlu görünen corona aşısının herkese adil dağıtılmayacağı endişesi aktarıldı. 

Raporda dünya ilaç devlerinin, dünyadaki herkese yetecek kadar üretim yapılamayacağına yer verildi. 

Airfinity adlı analitik şirket tarafındna hazırlanan verilere göre düzenleme yapan Oxfam dünyasa 3. aşama klinik deneylerin sonuna gelen 9 ilaç şirketiyle yapılan 5 anlaşmaya ait bilgileri paylaştı.  Anlaşmalar aşağıdaki şirketlerle yuapıldı:

AstraZeneca,

Gamaleya/Sputnik,

Moderna,

Pfizer

Sinovac

AŞI KAPASİTESİ NE KADAR?

Söz konusu raporda, AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer ve Sinovac'ın toplam aşı üretim kapasitesi 5,94 milyar  olduğuna yer verildi.  Aşının iki doz olarak kullanılması durumunda ancak 2,97 milyar insana aşı yetebilecek.

Raporda, "5,330 milyar doz aşının anlaşması hali hazırda yapıldı, bunların 2,728 milyarı (Yüzde 51'i) ABD, İngiltere, Avustralya, Hong Kong&Macau, Japonya, İsviçre, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından satın alındı. Geri kalan 2,575 milyar dozun Hindistan, Bangladeş, Brezilya, Endonezya, Meksika gibi diğer ülkelere dağıtılması vaat edildi" denildi ve raporda aşı stoğunun yüzde 51'ini satın alan gelişmiş ülkeler ile geri kalan yüzde 49'luk stoğun vaat edildiği ülkeler arasındaki nüfus farkına dikkat çekildi.

Raporda, gelişmiş ülkelerin dünya nüfusunun yüzde 13 'lük kısmını oluşturduğuna yer verilirken 6 milyar 500 binden fazla  insan sadece 2 milyar 500 doz aşıyla yetinmek zorunda kalacak. Eğer aşı çift doz uygulanırsa gelişmemiş ülkere düşen pay bin doza kadar düşüyor.

Oxfam araştırmacıları tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Bu beş aşının başarılı olacağı düşünülürse, dünyanın üçte ikisi (yüzde 61'i) en azından 2022'ye kadar aşıya ulaşamayacak. Bu aşıların başarısız olma ihtmali, insanların onlara ulaşamama ihtimalinden daha düşük" denildi. 

O ŞİRKETİ TÜM STOĞU ZENGİN ÜLKELERE VERDİ

ABD 'li Moderna adlı şirketin ise tüm üretim kapasitesini zengin ülkelere verdiği öğrenildi. 

FİYATI NE KADAR OLACAK?

Moderna tarafındna verilecek aşının bir dozunun ABD'de 12 ile 16 dolar arasında olacağı, diğer ülkelerde ise 35 dolar olacağı bildirildi. Güncel döviz kuruna göre 264 TL 'ye denk gelecek. 

Coronavirüs Haberleri