KYK Borçları Ne Olacak? Sorusuna Hükümet Cevap Verdi Ama...

Son dakika : Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Kasapoğlu , KYK borçları ne olacak? sorusuna yanıt verdi ama net bir cevap gelmedi.

KYK Borçları Ne Olacak? Sorusuna Hükümet Cevap Verdi Ama...

Bakandan KYK borçları açıklaması.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan bir son dakika açıklaması geldi. MHP Milletvekili Esin Kara'nın Bakan Kasapoğlu'nun yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesine cevap geldi ve Bakan Kasapoğlu KYK borçları açıklamasında bulundu.

"2019-2020 eğitim-öğretim yılı içinde KYK aracılığı ile öğrenim kredisi alan öğrencilere ve ödenmeyen KYK borçlarının yapılandırılması önerisine ilişkin" başlığı ile Bakan Kasapoğlu'nun yanıtlaması üzerine verilen soru önergesinde şu sorular Bakan Kasapoğlu'na yönlendirildi:

BAKAN KASAPOĞLU CEVAPLADI AMA...

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, soru önergesine şu şekilde yanıt verdi:

İlgi yazınız ekinde yer alan ve Konya Milletvekili Sayın Esin Kara tarafından yöneltilen 7/30949 esas numaralı yazılı soru önergesine ilişkin olarak;

Bakanlığımız tarafından başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verilmekte olup müracaat eden tüm öğrencilere kredi tahsisi yapılmaktadır. Bu kapsamda 2019-2020 öğretim yılında yükseköğretnim gören 1.164.777 öğürenciye kredi, 420.306 öğrenciye ise burs ödemesi yapılmıştır. 

Bununla birlikte, bakanlığımızdan öğrenim kredisi almış olan öğrencinin borcunu, öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresinin bitimindne itibareb şjş yuk (öğrencinin lisansüstü eğitim görmesi halinde dört yıl) sonra başlamka üzere kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde ödemesi gerekmektedir. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkanı mevcuttur. Vatani görevini yerine getirmekte olan borçlularımızın kredi borçları da durumlarını bilgilendirmeleri halinde askerlik sürelerince ertelenmektedir. Bu uygulamadan yararlananların borçlarına endeks uygulanmamaktadır. 

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilen alacakların tahsili ve ödeme kolaylığı sağlanması amacıyla 2011 yılında 6111 sayılı Kanunla, 2014 yılında 6552 sayılı kanunla, 2016 yılında 6736 sayılı kanuınla, 2017 yılında 7020 sayılı kanunla ve 2018 yılında 7143 sayılı kanunla kredi borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanmıştır. 

Kanun gereği borç taksitlerini iki defa aksatan borçlular Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmekte olup tahsilat vergi dairelerince yapılmaktadır. 

Bununla birlikte bakanlığımıza öğrenim veya katkı kredisi borcu olup vade tarihi Nisan 2020 , Mayıs 2020, Haziran 2020 olan borçluların borçları Covid 19 tedbirleri kapsamında, herhangi bir başvuru beklenmeksizin ve gecikme zammı, faiz ya da Tİ-ÜFE uygulanmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiştir."


 

YAPILANDIRMA , FAİZ SİLİNMESİ VAR MI?

Bakan Kasapoğlu'nun verdiği cevaba bakacak olursak henüz bir yapılandırma ve faiz silme konusu yok. Bundan 8 ay önce açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan , bu konuda çalışma olduğunu söylemişti.

Peki sizce KYK borçları tamamen mi silinmeli yoksa sadece faizler mi silinmeli? Anket için TIKLAYIN