Bu Bankalara Borcu Olanlar Dikkat: Sevindiren Açıklama , Halk-Vakıf-Ziraat Bankası-YKB-QNB-Akbank-Denizbank-TEB-İş Bankası-Garanti BBVA

14 bankaya borcu olan vatandaşları umutlandıran son dakika haberi geldi. Kredi borçlarının ertelenmesinde faiz isteyen bankalar Meclis gündemine geldi. Mecliste yapılan açıklamalar ve dile getirilen mağduriyetler sonrası AK Parti bir açıklama yaptı. İşte o açıklama.

Bu Bankalara Borcu Olanlar Dikkat: Sevindiren Açıklama , Halk-Vakıf-Ziraat Bankası-YKB-QNB-Akbank-Denizbank-TEB-İş Bankası-Garanti BBVA

14 Bankanın Bankaların borç ertelemesinde önemli adım.

Koronavirüs salgını sonrası hükümet , kamu bankalarına borcu olan vatandaşların bu borçlarının 3 ay erteleneceğini söyledi. Bu adım sonrası özel bankalara da çağrı gelmiş ve kredi borçlarının ertelenmesi istendi. 

Çağrı sonrası 11 bankadan açıklama geldi ve kredi borçlarının ertelendiği duyuruldu.  Borç erteleme duyurusu yayımlayan bankalar şu şekilde:

Ziraat Bankası

Halk Bank,

Vakıfbank ,

Garanti Bankası ,

İş Bankası ,

QNB Finansbank , 

Denizbank , 

Akbank ,

Yapı Kredi Bankası ,

TEB ,

Eximbank

Emlak Katılım

Ziraat Katılım

Vakıf Katılım.

3 kamu bankası ile diğer bankaların kredi borç erteleme açıklamaları şu şekilde:

FAİZ ŞOKU

Borç erteleme açıklaması ile sevinen vatandaşlar , hemen bankalara müracaat etti. Ancak bankalar,  3 aylık taksit ertelenmesine faiz uygulanacağını söyledi. Ertelenecek vadeler için ayrı ayrı faiz uygulanacağını öğrenen binlerce vatandaş , borç ertelemeden vazgeçerken , bazı vatandaşlar, korona nedeniyle yaşanan sıkıntılar, işlerinden oldukları için borçlarını faizli şekilde ertelemek zorunda kaldı.

AÇIKLAMA GELDİ

Vatandaşlar ise bu duruma tepki gösterdi. Bankaların faizsiz şekilde kredi borçlarını ertelemesini isteyen vatandaşların talepleri Mecliste gündeme geldi.

İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar  Meclis Genel Kurulunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Şimdi ha bire biz ekonomik paket açıklıyoruz. Açıkladığınız 100 milyar dolar limit. Bunun -göreceksiniz- önemli bir kısmı yine bilinen mevcut insanların kredilerini ertelemekten öbür tarafa gitmeyecek. Kaldı ki bu kredileri almak için bile hâlâ inanılmaz şartlar orta yere sunuyoruz. Hatta size şunu söyleyeyim. Bugün hepimiz devlet tarafına bakıyoruz. Özel bankaları hiç siz duydunuz mu? Bugünkü günde, bugünkü içinde bulunduğumuz şartlar altında özel bankalara bir bakın bakalım, hiçbir paket açıkladığını duydunuz mu, hiçbir faiz oranı açıkladığını duydunuz mu, hiç kredi kartlarıyla ilgili bir yapılanma yaptığını duydunuz mu? Ben gelmeden önce, birkaç bankayı aradım, söyledikleri şu: “Kendi kullandıkları faiz oranı çerçevesinde üç ay süreyle erteliyoruz veyahut da ertelediğimiz miktarı son taksitlerine ilave ediyoruz.” Hangi faiz oranıyla? “Krediyi kullandığı faiz oranı neyse, aynı faiz oranı şartlarında ertelemeler yapıyoruz.” 

ELİME BİRKAÇ BANKANIN ÖRNEĞİ GELDİ

Meral Danış Beştaş ise Genel Kurul 'da faizli ertelemeyi örnekle gösterdi. Meclis Başkanı ile Beştaş arasındaki o konuşma şu şekilde:

BAŞKAN - Sayın Beştaş buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Teşekkürler Sayın Başkan.

Elime birkaç vatandaştan bir şikâyet geldi açıkçası. Bu banka kredileriyle ilgili biliyorsunuz geçen hafta bir paket açıklandı ve kredilerin faizsiz ertelenmesi ve yapılanması yasallaştı fakat elimde 2 tane kredi örneği var, Halk Bankasından alınmış.

BAŞKAN – Faizsiz ertelemeden mi dediniz?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Yapılandırma. Tabii tabii, faizsiz erteleme bu ilan edildi zaten. Tüketici kredisi şu anda 97 bin 970 TL’den 100 bin 302 TL’ye çıkmış. Başka bir örnekte, 83 bin 974’ten 85 bin 974’e çıkmış. Şimdi, bu açıkçası yasaya aykırı faiz alma yöntemidir; bunu, halkın bu şekilde zarara uğratılmasını bu salgın döneminde kabul etmek mümkün değildir.

BAŞKAN – Bankalar da belli mi? Hangi bankalar?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Halkbank, direkt adını vererek söylüyorum.

Bu, halkı kandırma yani dolandırma kapsamına girer ve neticede Mecliste yasallaşan, ilan edilen, bizzat Cumhurbaşkanının kendisinin ifade ettiği ve burada hepimizin tanıklık ettiği bir yasal düzenlemeden bu şekilde kötüye kullanma ve faiz alma hiçbir şekilde kabul edilemez.

Diğer bir mesele, tabii, şunu da kamuoyuna hatırlatmak istiyorum: Sayın Varank’ın konuşması, işte, bu bankalar da galiba bu şekilde yaklaşıyorlar: “Daha salgın, coronavirüs Türkiye’ye gelmeden siparişler Türkiye’ye gelecek.” ve Sabah gazetesi şöyle bir manşet atmıştı 16 Şubatta: “Dünyayı vuran virüs Türkiye’ye yarıyor.” Bu virüs nemalanılacak bir virüs değil, bu virüs bütün dünya gibi bizi de vuruyor, halkımızı da vuruyor ve bütün dünyadaki insanlık ailesini tehdit ediyor.

Son olarak, Bilim Kurulu biliyorsunuz düzenli toplantılar yapıyorlar ve kamuoyu bunu çok ciddi bir şekilde merak ediyor çünkü herkes kendisinin ve sevdiklerinin hayatından endişe ediyor fakat Bilim Kurulu hiçbir şeyi açıklamıyor. Biz Bilim Kuruluna bir çağrı yapmak istiyoruz buradan: Bu toplantılarda sizin salgına ilişkin iktidar partisine, yürütmeye önerileriniz nedir? Bu önerilerin ne kadarı kabul ediliyor? Eğer bunlar açıklanmazsa ve eksik bir uygulama varsa bunun vebali, sorumluluğu aynı zamanda maalesef üzülerek belirtmeliyim ki Bilim Kuruluna da ait olacaktır.

Teşekkür ediyorum Başkan.

BAŞKAN – Teşekkür ettim.

AK PARTİ 'DEN AÇIKLAMA: "UYARIRIZ"

Bu konuşma ve faizli erteleme konusunun Mecliste gündeme gelmesi sonrası AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan "Uygulamada hata varsa uyarırız arkadaşlarımızı." dedi.

FAİZLİ ERTELEME

Peki siz borç erteleme için başvuru yaptığınızda faizli mi yoksa faizsiz mi erteleme oldu? Aşağıdaki yorum kısmından yazarak sesinizi duyurabilirsiniz.

KREDİ ERTELEMEDE AÇIKLAMA GELDİĞİNDE BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN