Sürekli parmaklarını çıtlatanlar yandı! Zararını öğrenenler bir daha elini bile sürmüyor

Parmak çıtlatmak zararlı mı? Parmak nasıl çıtlar? Detaylar haberimizde...

Sürekli parmaklarını çıtlatanlar yandı! Zararını öğrenenler bir daha elini bile sürmüyor

Günümüzde pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri olan parmak çıtlatmanın sağlık üzerindeki etkileri, 60 yıl süren bir doktor araştırmasıyla aydınlatıldı. Donald Unger adlı doktorun yaptığı uzun soluklu çalışma, parmak çıtlatmanın vücut üzerindeki olası zararlarını değerlendirdi ve ilginç sonuçlara ulaştı.

Sosyal medyada hızla paylaşılan videoda parmak çıtlatmanın kaynağına dair detaylı bir açıklama yapıldı. Video, MR cihazında bir eklemin çıtlatılması sırasında ne olduğunu gösteriyor. Eklemlerin arasında bulunan sinovyal sıvı adlı kayganlaştırıcı madde, çoğunlukla karbondioksit içeren çözünmüş gazlardan oluşuyor. Parmak çekildiğinde oluşan basınç değişikliği, bu gazların kabarcıklara dönüşmesine ve sonrasında çıtlatma sesinin oluşmasına neden oluyor.

parmak çıtlatmak zararlı mı

Videodaki bilgilere göre, parmağın tekrar çıtlatılabilmesi için yaklaşık 20 dakika geçmesi gerekiyor. Bu süre içinde çıtlatma öncesinde kalan gaz baloncukları eriyor. Ayrıca, hızlı bir şekilde ayağa kalkıldığında duyulan çıtlatma sesinin, tendonların kemiklerin üzerinden kayarken kopmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Donald Unger'ın 60 yıllık süreçte sürekli olarak parmaklarını çıtlatmasına rağmen artrit gelişmediği ortaya çıktı. Bu durum, parmak çıtlatmanın araştırmalara göre zararsız olduğunu gösteriyor. Ancak, uzmanlar çok sık yapıldığında her şeyde olduğu gibi potansiyel hasara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Sonuç olarak, parmak çıtlatmanın genel olarak sağlığa zarar vermediği ancak aşırıya kaçılmaması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Bu bulgular, uzun yıllar süren bir araştırmanın ışığında parmak çıtlatmanın bilinçli bir şekilde yapılmasının genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratmadığını gösteriyor.