Evinize asla sokmamanız gereken o ürün! Bağışıklık sistemini mahvediyor: Çoğu kişi hala kullanıyor

Uzmanlar, birçok yemeğe lezzet katan et suyunun sağlığa zararlı olduğunu keşfetti. Et veya tavuk çorbası olarak satılan stokların tuzu çok fazladır. Peki bulyon sağlığınız için kötü mü? Et ve tavuk bulyonlarında hangi sağlık riskleri var? İşte detaylar..

Evinize asla sokmamanız gereken o ürün! Bağışıklık sistemini mahvediyor: Çoğu kişi hala kullanıyor

Bulyon, çorbalardan pilavlara kadar çeşitli yemeklerde kullanılır. Aroma verici katkı maddeleri içerdiği söylenen bulyon sağlık açısından riskler taşıyor peki bulyon sağlığa ne kadar zararlı? 

Bulyonlar et ve tavuk şeklinde ikş gruba ayrılmaktadır. Pirinç, çorba ve diğer çeşitli yemeklere lezzet verici olarak eklenen bulyon, bol miktarda tuz içerir. Ancak günlük tuz alımınız 6 gramı geçmemelidir. Lezzet kattığı varsayılan bulyon, aslında kalp-damar hastalıklarına yol açarak sağlığımızı olumsuz etkiliyor. 

BULYONUN SAĞLIĞA ZARARLARI

Bulyonun zararları

Bulyonlar, yüksek tansiyona, kalp krizlerine ve son derece sağlıksız olan damarların tıkanmasına neden olur. Sebze karışımı, tavuk suyu veya et gibi pek çok çeşidi bulunan bu küçük küpler, yemeklere hem lezzet katıyor hem de tuz katıyor. Yüksek tansiyonun önde gelen nedenlerinden biri olarak kabul edilmiş olan uz, yemeklere lezzet katmaktan çok daha fazlasını sağlayabilir. 

Et suyu; % 50'si tuzdur, bu da neredeyse bir çay kaşığıyla aynıdır. Uzmanlar yetişkinlerin günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemesi konusunda önemli bir uyarıda bulunuyor. Et suyu tüketmek, tavsiye edilen tuzun aşılmasının yanı sıra kalp sağlığını da büyük riske atıyor. 

Araştırmalar et suyundaki tuz içeriğinin oldukça yüksek olduğunu göstermekte. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 103 üründen sadece "makul" düzeyde tuz içerdiği belirlendi. 

Tuz ve Sağlık Konsensüs Eylemi'nin (CASH) Başkanlık görevini yürüten Graham MacGregor; söz konusu ürünlerin çok daha az tuz içerirken daha fazla tuz kullanmanın bir “skandal” olduğunu söyledi. MacGregor, çalışmaların tuz alımındaki her "gram azaltımının" kalp krizi, felç ve kalp yetmezliğinden kaynaklanan 12.000 ölümü önleyebileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor.  .

bulyonun zararları

Ayrıca et suyu kullanmanın tek tehlikesi fazla miktarda tuz içermesi değildir. Bu ürünler aynı zamanda pek fazla besin maddesi içermez ve başta bakır ve selenyum olmak kaydıyla vitamin ve mineraller bakımından çok düşüktür. 

Ayrıca bazı çeşitlerde kullanılan lezzet arttırıcı MSG'yi de içerir. Monosodyum glutamat veya Çin tuzu, popüler bir lezzet arttırıcıdır ve çoğu insan, uzun vadede sağlık etkilerinden dolayı kaçınır.