Demir depolarını tamamen dolduruyor! Bir kez yiyenin bile yüzüne gözüne renk geliyor

Güneydoğu Asya'nın egzotik lezzeti durian meyvesi, kendine özgü aroması ve dokusuyla tanınıyor. Türkiye'de yaygın olarak tüketilmese de, durian meyvesinin sağlık faydalarını keşfedenler, pazarlarda ve manavlarda bu özel meyveyi aramaya başlıyor. İşte detaylar...

Demir depolarını tamamen dolduruyor! Bir kez yiyenin bile yüzüne gözüne renk geliyor

Türkiye'de geniş bir tüketim ağına sahip olmasa da, dünya genelinde birçok bölgede popüler olan durian meyvesi, farklı ürünlerin içinde tercih edilebiliyor. Ancak bozulduğunda yaydığı kötü kokuyla tanınan durian meyvesi, iyi bir şekilde muhafaza edilmeli.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR


Durian, özgün aroması ve lezzetiyle bilinen tropikal bir meyve ve özellikle Güneydoğu Asya ülkeleri, Malezya, Endonezya, Tayland ve Filipinler'de yaygın olarak tüketilmekte. Meyvenin iri ve dikenli kabuğu, zor açılabilen sert bir yapıya sahip ve içi sarımsı, kremsi bölümlerle dolu.

Bu iç bölüm, hafif lifli bir dokuda ve tatlı, tuzlu ve hafif acı karışımıyla karakterize edilen benzersiz bir lezzeti var. Durian meyvesi, triptofan adlı bir amino asit içerir, bu da melatonin ve serotonin salgılarını destekleyerek doğal bir uyku hapı olarak kabul edilir. Uzun süreli uykusuzluk çekenler için önerilen bir atıştırmalıktır ve yatmadan önce tüketilebilir.

Healthline yazarlarına göre, manganez bakımından zengin durian meyvesi güçlü bir antioksidandır. Bir porsiyon durian meyvesi, vücudun bir günde ihtiyaç duyduğu demir miktarını ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyebilir. Ayrıca, kemik ve kas yapısını güçlendirir ve hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir.

Durian meyvesinin sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu ve epilepsi hastalarına iyi geldiği belirtilmekte. Ayrıca, folik asit bakımından zengin olması nedeniyle motor hareketlerini geliştirebilir. Ayrıca, cildin parlaklığını artırabilir ve eski çağlarda yaraların temizlenmesinde kullanılan kabuğu, günümüzde kozmetik ürünlerine eklenmekte.

Durian meyvesi aynı zamanda B vitamini kompleksi (B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) bakımından zengin bir meyve ve elektrolit özellikleri sayesinde kan basıncını kontrol altında tutabilir. Kan hücre üretimi için gerekli olan bakır ve potasyum açısından oldukça zengin bir meyve.