Bu ortamlarda maske takmayan yandı! O salgın yeniden hortladı

Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçmişte yaygın olan farklı virüs türlerinin mutasyona uğradığını ve hala hayatımızda yer aldığını anlattı.Uzman isim, acil durumların arttığını aktararak halkı maske takma konusunda da uyardı.

Bu ortamlarda maske takmayan yandı! O salgın yeniden hortladı

Pandemi sonrasında da görülmeye devam eden grip vakaları mutasyona uğrayıp yayılmaya devam ediyor. Araştırmalar yeni virüslerin ortaya çıktığını gösteriyor.

"İnfluenza mutasyon geçirdi"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Serap Şimşek, pandeminin ardından başlayan grip salgınının artık başladığını vurguladı. Uzman isim hayatımızda yüzlerce bakterinin bulunduğunu da paylaştı.

Serap Şimşek Yavuz, konuşmasının devamında son dönemde koronavirüs salgını sonrasında dünya çapında artan virüs sayısından endişe duyan çok sayıda vatandaşın dikkatini çekerken halk sağlığı uzmanı Yavuz, koronavirüsün yanı sıra onlarca başka virüsün de dolaştığını ancak 2008 yılında büyük bir salgına neden olan ve halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün baskın olduğunu söyledi.

Bu ortamlarda maske takmayan yandı! O salgın yeniden hortladı

"JN1 varyantlarına dikkat edin"

Prof. Dr. Yavuz, kendi görüşüne göre Pirola alt değişkeni olarak tanımlanan JN1 mutasyonunun dünya olaylarının gidişatıyla doğru orantılı olarak Türkiye'de aktif olduğunu da belirtti. Bu mutasyonlar salgının seyrini ve aynı zamanda da etkisini değiştirebileceğini ve sürekli gözetim ve tedaviyi gerektirebileceğini belirten uzman isim, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için dikkatli önlemlerin gerekli olduğu görüşünü paylaştı.

"Coronavirüs hâlâ tehlikeli"

Grip ve Kovid-19, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyebilen ve ciddi derecede sağlık sorunlarına neden olabilen viral enfeksiyonlar olarak hayatımıza girmiştir. Bu enfeksiyonlar öncelikle risk gruplarında yüksek ateş, nefes darlığı, kas ağrısı, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Risk grupları arasında yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler yer alıyor.

Dr. Serap Şimşek Yavuz, aptığı açıklamada, bu grupların grip ve Kovid-19'a karşı daha savunmasız olduğunu ve bu enfeksiyonların kendileri için tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Yavuz, viral enfeksiyonların yaygın olduğu bir dönemde grip ve Kovid-19'a özel önem verilmesini söylerken bu enfeksiyonların halen yüksek riskli gruplarda yoğun bakıma kabule ve ölüme yol açabildiğini de kaydetti.