0-10 yaş arası çocuğu olanlar dikkat! Bu belirtiyi gördüğünüz an doktora koşun

Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, büyüme çağında olan çocuklar için ebeveynlere çok önemli bilgiler verdi ve ‘büyüme ağrısı’ şeklinde adlandırılan kemik ağrılarında göz ardı edilmemesi gerekli olan 5 sinyali açıkladı.

0-10 yaş arası çocuğu olanlar dikkat! Bu belirtiyi gördüğünüz an doktora koşun

Çocukluk çağında bazı belirtiler göz ardı edilmemeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Çünkü zararsız gibi görünen ve çoğu zaman "büyüme ağrılarına" atfedilen bu şikayetlerin çok ciddi sebepleri olabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi'nde Çocuk Onkolojisi Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Funda Vesile Çorapcıoğlu, ebeveynlere yönelik çok önemli bilgiler paylaştı. Dalında uzman isim, konuyla ilgili konuşmasında "Ebeveynlerin kemik ağrısını ciddiye alıp doktora başvurması konusunda farklı yaklaşımlar var. Bazı belirtiler kemik ağrısının aslında çok ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunu düşündürmektedir. Toplumumuzda ‘büyüme ağrısı' şeklinde bir inanış var ve bu yanlış düşüncedir. Ne yazık ki kansere de yol açabiliyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “büyüme ağrısı” olarak değerlendirilen kemik ağrısı yaşanırken göz ardı edilemeyecek 5 önemli sinyali anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Uzman isim, "Bazen öksürük, boyunda şişlik, ateş veya halsizlik şeklinde kendini gösterir, üst solunum yolu şeklindeki hastalıklarında da sık görülür, bazen de bacaklarda morluk veya kemik ağrısı şeklinde kendini gösterir. Bazen herhangi bir belirti vermeden sessizce ilerler. Ancak birçok farklı nedenden dolayı zamanında tespit edilmediği takdirde çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir." dedi. Prof. Dr. Çorapcıoğlu, çocuklarda bazı şikayetlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

büyüme ağrısı

"Bu şikayetler genellikle lösemi, lenfoma, beyin tümörleri gibi kanserlerin belirtisi olabilir ve çocuklarda sık görülen yumuşak doku sarkomu olabilir. Fakat; bazı hatalar ülkemizde çok sık olabiliyor. En sık yapılan hatalar ise, kemiklerdeki ağrıların ‘büyüme ağrısı’ olarak dşünülmesidir. Bacaklardaki morluklar çocuğun hareket etmesinden ve ayağını sık sık bir şeye çarpmasından kaynaklanabileceği değerlendiriliyor."

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Çocukluk çağı kanserlerinde gerçekte erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çorapcıoğlu, "Çocuklarda kol ve bacak ağrılarından dolayı çok sayıda başvuru yapılıyor. Ancak aile çoğu zaman bu şikayetlerle ilgili olarak doktora başvursa da; Konsültan çocuk doktoru veya ortopedi uzmanının sunduğu tanı 'büyüme ağrısı’ şeklinde olur. Hatta bu büyüyen ağrıların belirli bir süre takip edilmesiyle aslında başka hastalıkların da tanısı konulabilecektir. Bu nedenle doktorların bu şikayetleri ve ağrıları olan çocukların ne gibi durumlarda israf etmemesi gerektiğini açıklamaları gerekmektedir. Yine klinik tecrübemize dayanarak; Bazı aileler bu ağrıları çok ciddiye alıp, büyüme ağrısı olup olmadığı konusundan emin olmak için doktora başvursa da doktorlar bu durumu daha fazla tedaviye gerek kalmadan artan ağrı olarak değerlendiriyor ve bu da kemik teşhisinin gecikmesine neden oluyor. Özellikle bazı kemik tümörlerinin yumuşak doku tümörleri tanısının geciktiği biliniyor.” diye konuştu.

İHMAL EDİLMEMESİ GEREKLİ OLAN 5 BELİRTİ

büyüme ağrısı

Küçük çocuklarda hastalık genellikle 4 ila 7 yaş arasında ya da daha büyük çocuklarda 11 ila 12 yaş ve 18 yaşına kadar ortaya çıkar; Boy uzamasına bağlı olarak kemik ağrıları meydana gelebilir. Ebeveynlerin kemik ağrısını ciddiye almaları ve doktora başvurmalarıyla ilgili son derece farklı yaklaşımların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Çocuk kemiklerinin ağrıdığını ısrarla söylüyorsa muayene olması gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Çorapcıoğlu, çocuklarda kemik ağrısında dikkat edilmesi gerekli olan 5 belirtiyi şu şekilde sıralıyor:

* Aktivite sırasında aralıklı olarak ortaya çıkan, daha sonra eforla kaybolup yeniden ortaya çıkan ağrı, sıklıkla artan ağrının işaretidir. Ancak ağrı devam ediyorsa, çocuk her gün bundan şikayet ediyorsa altta yatan neden kesinlikle araştırılmalıdır.

* Ağrının yanı sıra o bölgede ona eşlik eden bir ağrı da vardır; Kollarda, bacaklarda veya vücudun bazı yerlerinde şişlik, dokunulduğunda ağrı, ateş artışı ve kızarıklık varsa bu durum artan ağrıya bağlanamaz.

* Kemik ağrısının en önemli belirtisi kanserle ilişkilidir; Çocuğu geceleri uyandıran esas olarak ağrıdır. Bu durum kanser ve kemik tümörleri açısından araştırılması gereken son derece önemli bir semptomdur.

* Kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve kemik ağrısı gibi belirtilerden biri bile mevcutsa mutlaka çocuk onkolojisi uzmanına başvurulması gerekir.

* Çocuklarda çocukluk çağındaki bel ağrısı, yetişkinlerden farklı olarak ne kadar aktif veya yorgun olursa olsun her zaman bir hastalık belirtisidir. Tümör olup olmadığını mutlaka araştırılmalıdır.