Yıldırım Kaya: "3600 Ek Göstergeyi Vereceğiz, 250 Bin Öğretmen Ataması Yapacağız"

TBMM'de açıklamalarda bulunan Yıldırım Kaya, atama bekleyen öğretmenlerin durumuna değindi ve önemli mesajlar verdi.

Yıldırım Kaya: "3600 Ek Göstergeyi Vereceğiz, 250 Bin Öğretmen Ataması Yapacağız"

Yıldırım Kaya: 3600 ek gösterge vereceğiz, 250 bin öğretmen ataması yapacağız.

CHP Milletvekili Yıldırım Kaya bir son dakika açıklamasında bulundu. Kaya açıklamasında atama bekleyen öğretmenlerin durumuna değindi. 

"Doksan yedi yıl önce Tevhidi Tedrisat Kanunu geçti ve hilafet kaldırıldı. Doksan yedi yıl önce yani cumhuriyet kurulmadan önce yapılan bu adımları bir bir hatırlamak gerekiyor. Öğretmen yoksa eğitimden bahsetme şansınız yok. Öğretmenlerin sorunlarını çözmüyorsanız eğitimden bahsetme şansınız yok. Hele hele pandemi döneminde öğretmen ihtiyacını karşılamadığınız müddetçe ne yüz yüze sınav yapabilirsiniz ne yüz yüze eğitim yapabilirsiniz ne de bu topluma sağlıklı bir eğitim verebilirsiniz." diyerek açıklamasına başlayan Kaya, öğretmen ihtiyacının 107 bin 909 olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bakın, Millî Eğitim Bakanlığı kendi resmî açıklamasında diyor ki: “107.909 öğretmene ihtiyacım var.” Sayıştay da diyor ki: “Sadece ve sadece 12 ilde 138 bin öğretmen açığı var.” Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu diyor ki: “Pandemi koşullarında eğitim öğretim yapacaksanız 250 bin öğretmene ihtiyaç var.” Peki, saray Eğitim Bakanı ne yapıyor? “20 bin öğretmen alacağım.” diyor. 20 bin öğretmenle kapalı olan 20 bin köy okulunun sorununu çözemezsiniz. Hani köy okullarını açacaktınız, yüz yüze eğitimi sağlıklı koşullara getirecektiniz?

Bugün, Ankara sokaklarında, Türkiye'nin dört bir yanından yürüyerek gelen öğretmenler var. Bu öğretmenler diyor ki: “107.909 öğretmen değil, 2021 yılında 60 bin öğretmen atayın.” İl emri tayini bekleyen, eşine kavuşmak için, çocuğuna kavuşmak için bekleyen 1.183 öğretmenin feryadı var.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER

Ücretli öğretmenler diyor ki: “Bizim aramıza ayrılık tohumları ektiniz. Biz KPSS’ye girdik ama siz kendi yandaşlarınızı mülakatla atadınız. Mahkeme kararlarına rağmen haklarımızı vermediniz.” Bu öğretmenlerin çığlığını duymayacaksak kimin çığlığını duyacağız?

Sevgili arkadaşlar, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik döneminde, Sakarya Meydan Muharebesi devam ederken 15 Temmuz-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında  Ankara’da  Muallimler Şûrası  toplanır. Mustafa Kemal Atatürk’ün -Kurtuluş Savaşı daha bitmemiş, cumhuriyet ilan edilmemiş ama- yüreğindeki inanç “Kurtuluş Savaşı’nı kazanacağım. Bağımsız Türkiye’yi ilan edeceğim, Türkiye’nin bağımsız kalabilmesi için yeni bir eğitim anlayışına ihtiyaç var.” diyor."

"EK GÖSTERGE VERECEĞİZ , 250 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ"

CHP'nin iktidar olması durumunda yapacaklarını aktarak Kaya, "“Bunun için de eğitim devrimlerini gelecek nesillere taşıyacak öğretmenlere ihtiyaç vardır.” diyor ve öğretmenler şûrasına katılıyor. İşte, öğretmenlere verilen değer bu. Bugün ise atama bekleyen öğretmenlerin sorununu çözmüyorsunuz. 3600 ek gösterge sözünüz var, bu sözün üstüne söz söylenmez, eylem yapılır. Gelin, eş birleştirmesini, il emri tayinlerini yapalım. Sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarını çözelim. 40 bin öğretmen atamasını nisan ayında gerçekleştirelim. İşte, o zaman yüz yüze eğitim öğretim yapılabilir. İşte, o zaman siz, lise öğrencilerini ölüme terk etmeden yüz yüze sınav yapabilirsiniz. Bunları çözmeden, öğretmen sorunlarını çözmeden bunları yapamazsınız. Ama siz öğretmenin sorunlarını çözemezsiniz. Allah’ın izniyle Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında öğretmenler meslek kanununu çıkaracağız, 3600 ek göstergeyi vereceğiz, 250 bin öğretmen atamasını yapıp öğretmenlere hak ettiği değeri hep birlikte vereceğiz; hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın." dedi.