Son Dakika: Kamudan Yeni İhraçlar Olacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül , yaptığı son dakika açıklamasında , kamudan yeni ihraçların olabileceğini söyledi.

Son Dakika: Kamudan Yeni İhraçlar Olacak

Habertürk 'e konuk olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında Trump 'ın yaptırım kararına inanamadığını söyleyen Bakan Gül, "İnanamadım tabi şaka gibi. Bakanlıkta çalışıyorduk. Arkadaşlar geldiler. Televizyonu açtım. Öyle öğrendim. İçişleri Bakanı Süleyman Bey'i aradım. Kendisi Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunu düşündüğünü söyledi. Çok anlam veremiyor ve böyle gayriciddi bir konu olduğunu düşünüyorsunuz, Türkiye'nin büyüklüğünü düşünüyorsunuz. Yaptığınız işin ciddiyetini düşünüyorsunuz. Bu bizim ülkeye bağlılığımızı arttırıyor." dedi.

HAKAN ATİLLA

Hakan Atilla hakkında devam eden davaya değinen Gül, "O süreci avukatlar yönetiyor. Bu sürecin gayrihukuki olduğunu çok açık söylüyoruz. Burada FETÖ'nün kullanıp, attığı şeyleri oraya taşıyarak Türkiye'yi cezalandırması sözkonusu. Hukuktan asla nasibini almamış bir süreç." dedi.

ERKEN EVLİLİK MESELESİ

Erken evlilik meselsine değinen Bakan Gül, ""Evlenmiş, 2-3 çocuğu var, cezası kesinleşmiş, cezaevine giren insanlar var. O çocuklar annesiz, babasız olması adaleti sızlatıyor. Bu konu Meclis'in takdirinde. Yargı şartlarını belirleycek. Herkes bu dramı görüyor. Diğer partiler dahil bu konuda haksızlık olduğunda, çözüm olduğuna dair bir kanaat var gibi. Herhalde Meclis'te çözümü sağlanacak."

NAFAKA

Nafakaya da değinen Bakan Gül, "Çok hassas bir konu. Düzenleme yaparken yeni mağduriyetler de oluşmamalı. Özellikle kadın tarafı. 10-15 yıl evli, saçını süpürge etmiş boşanmış. Bu konularda adil olmak lazım. Gerekirse onun yanında devlet olacak. Konuyla ilgili çok güzel çalışma yaptık. Kanunlar bir anda yapılacak değil. Ama bu konuda çalışma yapılması gerektiği açık. Hem akademisyen hem de ilgili bakanlıklar yapıyor çalışmayı. Siyasi partilerin de desteğiyle nasıl bir çalışma olacaksa gereği yapılır diye düşünüyorum." dedi

FETÖ'NÜN ABD 'DEN İADESİ

FETÖ 'nün iade edileceğine inandığını söyleyen Bakan Gül, "Ben bu iadenin olacağına inanıyorum. Hukuken elimizde mahkemelerin, savcıların, yargı makamların iade talebi var. Uluslararası sözleşmeler var. İade için yeterlidir. Hukuk devletisiniz. Hukuk devletinin gereğini yerine getirmek lazım. Uluslararası sözleşmenin gereğini yapacaksınız, ya da imza atmayacaksınız. Biz bu iadenin gerçekleşeceğine inanıyoruz, gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünyanın hangi ülkesinde parlamentosuna, devlet başkanına kast ediliyorsa gereken yapılır. Bir gün FETÖ Türkiye iade edilecek, bağımsız yargı tarafından yargılanacak, adalet yerini bulacak. Ne zaman olmalı, derhal olmalı." dedi.

İHRAÇLAR DEVAM EDEBİLİR

FETÖ'den ihraçların olabileceğini söyleyen Bakan Gül, "15 Temmuz'dan hemen sonra Pensilvanya'ya bağlı hakim savcılar ihraç edildi. Anayasaya bağlı hakim ve savcıların önüne geldi ve onlar da yargılamaya devam ediyor. Bu zihniyet haksızlıklar yapıyordu, kumpas davaları açıyordu. Bunlar gitti mi, hayır! Kripto örgüt bunlar. Bu örgüt doğası gereği kendini saklayan bir örgüt. Yarın yine ihraçlar olabilir. Titizlikle araştırıyoruz. Bundan sonra önümüzdeki 5 yıllık dönemde bunlardan artık kurtulup, Anadolu'dan alın teriyle sınavları cevaplayan hakim savcı olarak geldi. Önümüzdeki 5 yılı bu onurlu, bağımsız, şerefli Türk hakim ve savcılarıyla inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

PALU DAVASI

HSK konuyu inceliyor. Daha önce takipsizlik kararını inceliyor. Daha önce de deliller var da dikkate alındı mı, alınmadı mı diye inceliyor. Bir hakim savcı cinsel istismar olacak da onu serbest bırakacak. Kimse bu haksızlığı yapmasın. Biraz medya biraz sosyal medyada böyle şeyler çıkıyor. Babası çocuğa cinsel istismar etti deniyor, bakıyorsunuz öyle çıkmıyor. Yargı konuya titizlikle bakıyor Lokal olayları çekip, yargının lekelenmesine müsaade edemeyiz. Yargı adalet hepimiz için gerekli. Hepimiz için son durak. Son tahlilde insanın olduğu yerde hata olabilir. Bu hataları telafi edici mekanizmalar var. Kurumlara genelleme yapınca kurum yıpranıyor. Şu saatte evinde dosya okuyan hakim savcılar var.

DAVA SÜRELERİ KISALACAK

Savcılık ve mahkeme aşamalarında tüm taraflarla anket yaptık. Mesela kasten adam öldürme davası şu anda ortalama 753 günde bitiyor. Bizim hedefimiz 300 ile 390 gün arasında bitmesi. Genel itibarıyla dünya ortalamasına benzer yakınlık vardır. Mesela rüşvet suçu 847 günde bitiyor. Biz 300 günde tamamlanmasını hedefliyoruz. Uyuşturucu ticareti 528 gün, biz 300 günde hedefliyoruz. Bunu bir klinik ortamı gibi düşünüyoruz. Cinsel saldırıda dava aşaması 243 gün. Zimmet suçu bin 102 gün. Bunu 300'e indirmeyi hedefliyoruz. Hedef sürelerle davaları hızlandırmayı planlıyoruz.

HUKUK BİTİREN SINAVA GİRECEK

"Hukuk fakültesini bitiren kişi hakim, savcı, avukatlık, noter, noter yardımcılığı için sınava girmesini hedefliyoruz. Bu sınavları kazandıktan hakim, savcı cübbesini giyip vatandaşın ihtilafını çözecek."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA