Son Dakika : Naci Görür'den Açıklama! O ilde Oturanlar Deprem Tehlikesi

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri hakkında yeni açıklamalarda bulundu ve Türkiye'deki deprem beklentilerinin değiştiğini belirtti

Son Dakika : Naci Görür'den Açıklama! O ilde Oturanlar Deprem Tehlikesi

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri hakkında yeni açıklamalarda bulundu ve Türkiye'deki deprem beklentilerinin değiştiğini belirtti. Görür, bu depremlerin sıradan bir fayın neden olduğu depremler gibi görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu depremlerde üç farklı levhanın birbirlerine göre ciddi bir şekilde hareket ettiğini ve bu hareketin en azından 7,5 metre olduğunu açıkladı. Bu levha hareketlerinin çevredeki her şeyi etkilediğini ve stres alanlarını değiştirdiğini belirtti. Stres, bir fayın içindeki kayaçları kırmak için gereken kuvvettir ve bu levha hareketleri, fayların içindeki kayaları kırmak için gereken kuvveti artırdı.

Görür ayrıca Hatay, Adana, Malatya, Elazığ, Adana, Kayseri, Sivas ve Bingöl gibi bölgelere dikkat çekti. Hatay'da deprem uyarısında bulunduktan 15 gün sonra bir depremin meydana geldiğini, aynı şekilde Malatya ve Elazığ gibi bölgelerde de uyarılarının doğru çıktığını söyledi.

Doğu Anadolu'da, deprem oluşturma periyodunun yaklaşmış olan bazı fay hatlarında erken hareketlerin olabileceğine dikkat çekti. Bu bölgeler, Avrasya ve Arap Levhası arasındaki sıkışma nedeniyle stres altındadır. Ancak bu stresin ne zaman depreme yol açacağını kesin olarak tahmin etmek mümkün değildir.

Ayrıca Kayseri'de canlı bir fay hattının bulunduğuna dikkat çekti ve bu fayın 700 kilometre uzunluğunda olduğunu belirtti. Fay hatları, belirli bir periyodu doldurduğunda depreme yol açar, bu nedenle Kayseri gibi bölgelerde büyük depremlerin olabileceğine işaret etti. 1999 Marmara depremleri sonrasında Marmara Denizi altındaki stresin arttığını ve bu nedenle bu bölgede deprem riskinin yükseldiğini açıkladı. Bu nedenle Marmara Denizi çevresinde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.