Arabası olanlar dikkat! Bugünden itibaren resmen başladı

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında (zorunlu trafik sigortası) hasar bedeli endeksinin tüm araç sahiplerini kapsayacak şekilde uygulanmasına bugün başlandı. İşte detaylar...

Arabası olanlar dikkat! Bugünden itibaren resmen başladı

Milyonlarca araç sahibini endişelendiren gün geldi çattı. Zorunlu yol sigortası kapsamında bu platformun uygulaması bugün başlıyor. Uygulamanın amacı sürücülerin poliçelere kısa sürede ulaşabilmesiyse, fırsat sunmayan şirketlerin tespit edilmesi daha kolay olacaktır. Platform işletmelere tahvil getirecek. Detaylar haberimizde...

kargo

TRAFİK SİGORTASINDA YENİ UYGULAMA BUGÜN BAŞLADI! ARABASI OLANLAR DİKKAT!

Yeni Emeklilik ve Sigorta Düzenleme Kurumu (SEDDK), bugünden itibaren mayıs ayında yeni zorunlu karayolu sigortası poliçesini uygulamaya koyuyor. Karayolu Taşıtları Mali Sorumluluk Sigortası'nda yayımlanan duyuru ile SEDDK'nın Aralık ayında belirlediği hasar maliyet endeksi uygulanarak yenilikler yapıldı.

Bu, değişen ekonomik koşullar dikkate alınarak sigortalıların çıkarlarının korunması ve hasar sigortası primleri arasındaki dengenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yapılmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde hasar bedeli endeksi temel referans olarak kullanılacak. Asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu taşıt fiyat gelişmeleri gibi faktörler dikkate alınarak aylık olarak hesaplanacak bu endeks, ödülün belirlenmesinde önemli rol oynayacak.

Araç modeli, yaş, yaşanılan bölge gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatlardaki değişiklikler de prim tutarını etkileyecektir.

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık asgari ücret artış oranının %45'i, yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranının %30'u Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan maliyet endeksi içerisinde, fiyat artış oranının ise %15'i yer almaktadır. Motorlu taşıtların aynı endekste yer alması ve kişisel ulaşım araçlarının bakım ve onarım fiyatlarında yüzde 10'luk artış dikkate alınacak.

SEDDK tarafından yayınlanan genelgeye göre, hasar endeksi esas alınarak hesaplanan mayıs ayı sigorta prim artışının maksimum yüzde 3 olması belirlendi. Bunun sonucunda sigortacılar, zorunlu trafik sigortası fiyatlarını mayıs ayında yüzde 3'e kadar artırabilecek.

"HASAR MALİYET ENDEKSİNDE EN ÖNEMLİ KALEM ASGARİ ÜCRET ARTIŞI"

AA muhabirinin sorusuna yanıt veren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki en önemli unsurun asgari ücretteki artış olduğunu söyledi ve şunları söyledi:

"Hasarlar mevcut asgari ücret düzeyine göre belirleniyor. Bir işçinin maaşının artıyor olması, tüm maliyetlere yansıdığı için hasar onarım fiyatı da otomatikman artmış oluyor. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, asgari ücrete ara zam olmayacak. Bu zammın olmaması hasar maliyet endeksini artırmayacağı için zorunlu trafik sigortasında primlerin çok fazla yükseleceğini düşünmüyorum."

KASKO GİBİ SERBEST TARİFE TALEBİ

Trafik sigortalarında belirlenen primlerin bu sektördeki firmalara olumsuz etkilerinden bahseden Yılmaz, kaskoda olduğu gibi bedava prime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, mevcut gerçekler nedeniyle kaza yapmayan ve hasar görmeyen sürücülerin de yüksek sigorta primleriyle karşı karşıya kaldıklarını doğrulayarak, ücretsiz tarifeye geçişle birlikte sigortalıların daha uygun primlerle poliçeye ulaşabileceklerini ifade etti.

Sektörün serbest tarifeden önce yarı serbest tarifeye geçme önerisini değerlendiren Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üst sınırın devlet tarafından belirleneceği bir tarifenin uygulanması daha mümkün. Bu tarife ile sigorta şirketlerinin hasardan elde edilen zararı kurtarabilmek adına primlendirmesini kendi yapabileceği bir aralık hakkı tanınabilir. Sektör temsilcilerinin otoriteye bu taleple gittiklerini biliyoruz. Bu çalışmaları da düşünürsek ben hasar maliyet endeksi uygulamasını serbest tarifeye hazırlık olarak görüyorum."