Resmi Gazete'de yayımlandı! Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine zam

Adalet Bakanlığı tarafından özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulanan arabuluculuğa ilişkin ücret tarifesine zam geldi. Resmi Gazete’de 2023 yılı ücret tarifesine ilişkin tebliğ yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine zam

Hukuk sistemi gelişmiş olan ülkelerde yaygın olarak başvurulan "alternatif uyuşmazlık çözümü" yöntemi olan Arabuluculuk mesleği, aralarında davaya konu olmuş ve olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin uyuşmazlıklarını karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturan bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. Adalet Bakanlığı tarafından özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulanan Arabuluculuk tarifesine Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ ile zam yapıldığı belirtildi. 

Yayınlanan 2023 yılı tarifesine göre; konusu para olmayan veya para ile değerlendirilmeyen 2 kişinin taraf olduğu aile hukuku, işçi/işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında bir saat için taraf başına 400 TL, 3 ile 5 kişinin taraf olması haline ise taraf sayısı gözetmeksizin 840 TL arabuluculuk ücreti ödeneceği aktarıldı.

Ticari uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olduğu işlemlerde saat ücreti 780 TL tarife uygulanacak. Eğer taraf sayısı tek kişiden 3 ile 5 kişiye çıkması halinde taraf sayısına bakılmaksızın 1600 TL arabuluculuk ücreti ödeneceği belirtildi.Diğer tür uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olduğu durumlarda ise saatlik ücret olarak 480 TL alınacak.

Resmi Gazete'de yayınlandı

Konusu para olan veya para ile değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise üzerinde anlaşılan miktarın ilk 100 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev yaparsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev yaparsa yüzde 9'u ücret olarak belirlenecek.Belirtilen 2023 Asgari Arabuluculuk ücretleri ise Resmî Gazete’de yayınlandı.