Fransa Cumhurbaşkanı Macron 131 Bin Liralık Emekli Maaşını Almaktan Vazgeçti

Fransa'da emeklilik reformuna yönelik grevler sürerken, Cumhurbaşkanı Macron emeklilik maaşından vazgeçtiğini duyurdu. Macron emekli olduğunda 20 bin euro tutarında maaş almaya hak kazanacaktı.  

Fransa Cumhurbaşkanı Macron 131 Bin Liralık Emekli Maaşını Almaktan Vazgeçti

5 Aralık'tan bu yana Macron yönetiminin reformuna yönelik başlatılan eylemler devam ederken, Cumhurbaşkanı Macron'da kritik bir hamle geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, emekli olduğunda kendisine bağlanacak emekli maaşından vazgeçtiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Macron emekli maaşının yanı sıra Anayasa Mahkemesi üyeliğinden de vazgeçtiğini açıkladı. Elysee SArayı'ndan konuya dair yapılan açıklamada emekli maaşından vazgeçme kararının gösteriş için değil, Macron'un savunduğu değerlerde tutarlılığı için alındığı belirtildi.

Ayrıca gelecekteki cumhurbaşkanlarının, emeklilik sistemindde yapılacak reformlarla birlikte puanlı sistemin parçası haline getirileceği belirtildi.  Geçtiğimiz günlerde, Fransa'da tartışmalara yol açan ve beraberinde grevi getiren emeklilik reformuna ilişkin açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron , aldığı karardan geri adım atmayacağını söylemişti. Ülkenin önemli iş sendikalarıysa bu açıklamanın ardından grevleri sürdüreceklerini , noel tatilinde dahi grevlere ara verilmeyeceğini duyurmuştu.

Sarı yeleklilerinin gösterilerinden sonra çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin emeklilik reformuna yönelik tepki için ülke genelinde süresiz grev kararı almıştı.