Yatırımcılara Umut Veren Gelişme: BIST 100 Endeksi Rekor Kırmaya Hazırlanıyor!

Seçimlerin ardından yatırımcı rekoru kıran borsa sert yükselişlerine devam ediyor. Özellikle halka arzlarla küçük yatırımcının da radarına giren borsa için hedefler de güncellendi. Deniz Yatırım Borsa İstanbul için 12 aylık beklentisini 7.100 puandan 10.250 puana yükseltti.

Yatırımcılara Umut Veren Gelişme: BIST 100 Endeksi Rekor Kırmaya Hazırlanıyor!

Orta Vadeli Programın açıklanması ve küresel piyasalara uygun ekonomi politikaları yabancı yatırımcının borsaya olan ilgisini artırdı. Yerli yatırımcı ise birikimlerini enflasyondan korumak için Borsa İstanbul’a ilgi göstermeye devam ediyor.

Hedef 10.250 Seviyesi

Deniz Yatırım, yayımladığı raporda şu değerlendirmeleri yaptı. “2023 başlangıcında BIST 100 endeksi için belirlediğimiz 12-ay vadeli 7.100 puan olan hedef seviyemizi makro beklentilerimizde yaptığımız güncelleme yıl ortası itibarıyla açıklanan şirket finansallarının getirdiği hedef fiyat revizyonu ihtiyaçları, ciddi azalış gösteren ve bu şekilde devam etmesini beklediğimiz ülke risk primi, ekonomi yönetimindeki değişiklikler ve para politikasının yeniden çalışır pozisyona geçmesi, gelecek dönem ülke kredi notu seyri ve bunun üzerinden yabancı portföy akımlarında toparlanma olacağı, belirsizliklerin nispeten azaltacağı beklentilerimiz gerekçeleriyle 10.250 seviyesine yükseltiyoruz. Beklentimiz, 4 Eylül kapanış seviyesi itibarıyla %26 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.”

Hiç Olmadığımız Kadar İyimseriz

Raporda Kısa-orta vade açısından hiç olmadığımız derecede iyimser olunduğu ifade edilerek şu yorumlara yer verildi: “Seçimler sonrasında oluşan fiyatlama ortamını Türk varlıkları açısından avantajlı, yatırımcılar nezdinde ise fırsat olarak görüyoruz. Bu noktada önem atfettiğimiz ve göz ardı edilemeyecek derecede kritik detaylar söz konusu: Ekonomi yönetimindeki değişiklikleri son derece değerli buluyoruz.

Yatırımcı Dostu Ortam

Bakan Şimşek’in yeniden görevi devralmasını ‘yatırımcı dostu ortam’ olarak okuyor, kendisinin de belirttiği üzere rasyonel zemine dönüş noktasında önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Son yıllarda açılma gösteren maliye politikalarında yeniden gecikmeli de olsa sıkılaşmaya gidilmesi içeride kısa vadede belirli sıkıntılara neden olabilse de orta vadede kamu bütçe disiplininin yeniden tesis edilmesi açısından oldukça kritik.

Bu noktada TCMB Başkanı olarak Dr. Hafize Gaye Erkan’ın atanması da benzer etkilerin yaratılmasının yolunu açmış durumda. En azından Haziran ayından bu yana, özellikle de Temmuz ayı sonunda gerçekleştirilen Enflasyon Raporu sunumunu takiben, ülke risk priminde gözlenen azalış ve hisse senedi kanalı üzerinden oldukça sınırlı düzeylerde de olsa girişin gerçekleşmesi bu yöndeki pozitif düşüncelerimizi destekler pozisyonda.”

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yüzde 65

Deniz Yatırım’ın paylaştığı 2023 Strateji Güncelleme Raporu’nda finansal koşullardaki sıkılaşma, çift haneli enflasyon, getiri arayışı ve toparlanan algı ana belirleyiciler konumunda olduğu vurgulandı. Raporda Merkez Bankası’nın faiz politikası ile ilgili şu mesajlar verildi; “TCMB’nin Temmuz ayında açıkladığı yılsonu enflasyon tahmininde yer alan %58 seviyesine dair riskleri son gelişmelerin ardından yukarı yönlü görüyor ve %65 civarında bir enflasyon olmasını bekliyoruz.

borsa-34.jpg

Benzer şekilde ödemeler dengesinin de yılın son çeyreğinde biraz daha toparlanma göstermesini ve 40 milyar dolar civarında açık vermesini olası görüyoruz. Politika faizinin ise yıl sonunda %30-35 aralığına ilerlemesini bekliyoruz. Çift haneli yüksek enflasyonist ortamın öngörülebilir zaman aralığında, en az 2-3 yıl vadede devam etme riskinin ciddi anlamda yüksek olması yerli yatırımcılarda getiri arayışının hisse senetleri üzerinden şekillenmeye devam etmesine imkân tanıyacaktır.”

Hisse Portföyünü Güncelledi

Deniz Yatırım, 2023 Strateji Güncelleme Raporu’nda bazı banka ve hisse senetleri için hedef fiyat ile tavsiyelerinde revizyona gitti. Deniz Yatırım, global ve yerel görünüm ile beklentilerini de aktardığı raporda, bazı banka ve hisse senetleri için hedef fiyat ile tavsiyelerinde revizyona gitti. Deniz Yatırım’ın model portföyünde AKGRT, ALARK, BIMAS, CCOLA, CIMSA, FROTO, HTTBT, KAREL, KONTR, PGSUS, SAHOL, SISE, TAVHL, TUPRS ve YKBNK bulunuyor.