SGK'dan SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c Kapsamındaki Bağ-Kur'lu Vatandaşlar İçin Önemli Duyuru! Ödemeler Hakkında Bilgilendirme Yapıldı!

SGK tarafından sağlanan emzirme ödeneği, yeni doğum yapan anne ve babalara ekonomik destek sunar. 2023'te ailelere verilen destek miktarı 316 liradır. Başvurular anlaşmalı bankalar veya belirlenen hesap numaraları aracılığıyla yapılabilir. Ödeme otomatik olarak gerçekleştirilir ve 5 yıl içinde çekilebilir.

SGK'dan SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c Kapsamındaki Bağ-Kur'lu Vatandaşlar İçin Önemli Duyuru! Ödemeler Hakkında Bilgilendirme Yapıldı!

Emzirme ödeneği, doğum yapmış sigortalı kadınlara ve eşleri sigortalı olmayan erkek bireylere verilen bir destektir. Bu ödenek, sigortalı bireylerin kendi adlarına ve hesaplarına çalıştıkları durumlarda veya aylık veya gelir elde eden kişilere sağlanır. Ancak, kamuda görevli olan bireylere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumları tarafından ödeme yapılmaktadır ve bu kişilere emzirme ödeneği sağlanmamaktadır.

2023 Emzirme Ödeneği Miktarı ve SGK'nın Sağladığı Destekler

2023 yılında, ailelere emzirme ödeneği kapsamında 316 lira destek verilmektedir. SGK, 2021 yılında 115 milyon 984 bin 712 lira, 2022 yılında ise 91 milyon 747 bin 507 lira emzirme ödeneği sağlamıştır. Bu ödeneği, SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılara yönelik sunmaktadır. Kamu çalışanları ise bu destekten kendi kurumları tarafından faydalanmaktadır.

Emzirme Ödeneği Kimlere Verilir ve Nasıl Başvurulur?

Emzirme ödeneği, belirli şartları karşılayan 4a ve 4b sigortalılarına ödenir. Bu ödeneği alabilmek için en önemli şartlardan biri, doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olmasıdır. Ayrıca, doğum canlı olarak gerçekleşmiş olmalı ve sigortalının herhangi bir prim borcu bulunmamalıdır.

SGK, emzirme ödeneğini talep dilekçesi olmadan, sistemde belirtilen emzirme ödeneği raporuna dayanarak otomatik olarak ödemektedir. Ödemeler, anlaşmalı banka hesaplarına veya belirlenen hesap numaralarına yapılmaktadır. Ödeme almak için belirlenen süre ise 5 yıldır.

Emzirme Ödeneği Başvuruları Nereye Yapılır?

Emzirme ödeneği başvuruları, anlaşmalı bankalar veya belirlenen hesap numaraları üzerinden yapılmaktadır. SGK, sistemde kayıtlı olan emzirme ödeneği raporuna dayanarak ödemeyi otomatik olarak gerçekleştirmekte ve bu ödemeler 5 yıl içerisinde çekilebilmektedir.