Petrol, FED Riskine Rağmen Zirvede: Goldman Sachs'tan 100 Dolar Tahmini...

Brent petrol fiyatları son iki haftadır hareketli bir grafik çiziyor. Son dönemlerde sürekli yükseliş hareketi gözlenen petrol fiyatları Fed faiz kararı öncesinde 94 doların altına gerilerken Goldman Sachs fiyat tahminini revize etti.

Petrol, FED Riskine Rağmen Zirvede: Goldman Sachs'tan 100 Dolar Tahmini...

Brent ham petrol vadeli işlemleri çarşamba günü varil başına 94 doların altına kadar geriledi. Gerilemeye Fed faiz kararları öncesinde piyasalarda hâkim olan tedirginlik neden oldu. Küresel finans kuruluşları ise petrol tahminlerini yukarı yönlü yenilemeye devam ediyor.

10 Ayın En Yüksek Seviyelerini Koruyor

Petrol, rallinin ardından art arda üçüncü seansta geriledi. Çarşamba günü varil başına 94 doların altına düştü. Buna rağmen son 10 ayın en yüksek seviyelerinden hareket etmeye devam ediyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi ayrıca Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin en çok kaya petrolü üreten bölgelerdeki petrol üretiminin Ekim ayında üst üste üçüncü ayda mayıs ayından bu yana en düşük seviye olan 9,393 milyon varile düşme yolunda olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya hükümetinin, 1 Ekim'den itibaren her türlü petrol ürününe metrik ton başına 250 dolarlık ihracat vergisi uygulamayı düşündüğü bildiriliyor.

Goldman’dan 100 Dolar Tahmini

Öte yandan Goldman Sachs Group Inc. talep artışı ve OPEC+ arz kısıtlamalarının piyasayı sıkılaştırmasıyla Brent petrol tahminini yükseltti. Banka, Brent için 12 aylık tahminini 93 dolardan 100 dolara çıkardı. Goldman Sachs petrol analizinde son dönemdeki rallinin önemli kısmının da geride kaldığını söyledi.

Petrol son aylarda güçlü bir yükseliş gösterdi ve OPEC+'nın başlıca üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın önemli arz kısıntıları sayesinde 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. En büyük iki ekonomi olan ABD ve Çin'deki parlak görünümler de ilerlemeyi destekledi ve stoklar hızlı bir şekilde azaldı. Goldman Sachs, şu anda çoğu büyük ekonominin yumuşak bir iniş yolunda ilerlediğini söyledi.

Analistler Daan Struyven, Callum Bruce ve Yulia Zhestkova Grigsby, 20 Eylül tarihli raporda, "OPEC'in Asya merkezli güçlü küresel talep büyümesinden yararlanarak 2024 yılında Brent'i 80 ile 105 dolar aralığında tutabileceğine inanıyoruz. OPEC'in fiyatları aşırı seviyelere itmesi pek olası değil, bu da uzun vadeli kalan talebini yok eder" analizini yaptı.