Pazarda İkinci El Araçlarda Liderlik Değişti, Fiyatlar Düştü! Fırsatçılar Tek Tek İlanları Güncelliyor

Sıfırı geçen ikinci el araç fiyatlarında ateş düştü! Ticaret Bakanlığı’nın önlemleri ile fırsatçıların oyunu bozuldu. Pazarda iyice gerileyen ikinci el fiyatları online pazarda da düşmeye başladı. Balon fiyatlar yerini gerçek fiyatlara bırakırken, fırsatçılığı gelir kapısı haline getirenlerin hayalleri de suya düştü. İlanlar tek tek güncellenmeye başladı.

Pazarda İkinci El Araçlarda Liderlik Değişti, Fiyatlar Düştü! Fırsatçılar Tek Tek İlanları Güncelliyor

Bir süredir bulunamayan sıfır araçlar piyasaya girdi, ikinci elde oyun bozuldu. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemleri de pazarda rahatlamaya neden olurken bu kez ikinci el oto pazarları boş kaldı. Üstelik galericilerin 250-300 bin liraları gören indirimleri de işe yaramadı. Sıfır araç piyasası bollaşınca ikinci el araç piyasasının da fiyakası bozuldu. Yalnızca gerçek kişilerin ilana çıkabilmesinin şart olarak getirilmesi, al – satçıları kenara çekilmeye zorladı. Show’un haberine göre, araç piyasasında şişirilen fiyatlar alınan önlemlerle artık yerini gerçek fiyatlara bıraktı. Özellikle sıfır araçta teslimat süreleri de 2 haftaya kadar düştü. Özellikle bayilerin kampanyaları arka arkaya gelince müşterilerin dikkati de sıfır araçlara çevrildi. İkinci el oto pazarları da boş kaldı, satıcılar deyim yerindeyse resmen sinek avlıyor.

İkinci Elde Düşüş Sürer Mi?

Piyasada kimileri düşüş olmayacağını söylerken, kimileri de sıfır araçta indirimin devam etmesinin ikinci el araba fiyatlarında da düşüşe neden olmaya devam edeceğini söylüyor.

Araç Fiyatları Yüzde 2,59 Geriledi

Türkiye ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, eylül ayında ağustosa göre yaklaşık yüzde 12 artarak 141 bin 508 oldu, araç fiyatları yüzde 2,59 geriledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında eylülde bir önceki aya kıyasla 17 bin 829 adet, Eylül 2022'ye göre de 36 bin 207 adet daha fazla kurumsal ilan yayınlandı. Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlenen bilgilere göre, eylül ayında yayınlanan 378 bin 274 kurumsal ilandaki araçların yüzde 37'sinin (141 bin 508 adet) satışı yapıldı. Satışlar ağustos ayına göre yüzde 12, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 4 arttı. Yılın ocak-eylül döneminde ise 2022'nin aynı döneme göre satış sayısında yüzde 12 artış gerçekleşti.

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satışı yapılan ilk 32 markanın 253 modeline ait 135 bin 803 adet ilanın fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre, eylülde bu pazarda perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,59 geriledi.

800 Adet İkinci El Elektrikli Otomobil Satıldı

Motor tipine göre değerlendirildiğinde, söz konusu pazarda geçen ay en yüksek pay 85 bin 17 adetlik satışla dizel otomobillerin oldu. Dizel otomobilleri, 49 bin 152 satışla benzinli ve 3 bin 400 satışla oto gazlı otomobiller takip etti.

Hibrit otomobil satış sayısı 3 bin 139, ikinci el elektrikli otomobil satış sayısı 800 oldu. Eylül 2022'de 525 adet ikinci el elektrikli otomobil satılmıştı. Böylece ikinci el elektrikli otomobil satışlarında geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 52,38 artış kaydedildi. Geçen ay satılan binek araçların yüzde 39,1'ini C segmenti araçlar oluşturdu. Eylül 2022'ye göre F ve S segment araçların satışlarının toplam binek araç satışı içindeki payı arttı. Eylül ayında ağustosa göre ise A, D ve E segmentlerinin satış payında artış oldu.

İlanlarda Ya Fiyatlar Güncelleniyor Ya Da Satıştan Kaldırılıyor

Çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. Birincisi, değişen pazar koşullarına göre ilandaki araçların fiyatını revize ederek ilanı yeniden yayınlıyor. Söz konusu ilanların yeniden ne zaman yayınlandığı da Indicata tarafından takip ediliyor.

İkinci olarak, ticaret yapan kurum, aracını sattığı için ilandan çekiyor ve yeniden satışa sunacağı bir aracının ilanını yayınlıyor. Bu ikinci grup araç ilanları, yani ilandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.