Otomobil sektöründe heyecan uyandıran gelişme! Zam fırtınası mı? ÖTV oranlarındaki değişiklikler bekleniyor!

Otomobil sektöründe zamlar ve ÖTV artışları tartışılıyor. Türkiye'de fiyatlar yükselirken, diğer ülkelerde ise indirimler başladı. Araç piyasası hareketli günler yaşıyor.Otomobil sektöründe fiyatlar ve ÖTV artışları gündemde. Türkiye'de yükselen fiyatlara karşılık, diğer ülkelerde düşüşler yaşanıyor. Piyasa hareketli ve rekabet dolu günler geçiriyor.

Otomobil sektöründe heyecan uyandıran gelişme! Zam fırtınası mı? ÖTV oranlarındaki değişiklikler bekleniyor!

Otomobil sektöründe son günlerde oldukça hareketli ve önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'deki otomobil fiyatları, döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle artmış durumda. Ancak dünya genelinde otomobil piyasası farklı bir gündemle karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde otomobil fiyatlarında düşüşler yaşanmaya başladı. Stoklar artıyor, ancak enflasyon nedeniyle talep karşılanamıyor. Bu da araçların satışının gerçekleşmemesine yol açıyor. Firmalar, rekabet edebilmek için fiyatları şimdiden düşürmeye başladılar. Türkiye'nin tam tersine bir piyasa ortamı oluştu.

Firmalar Fiyatları Düşürüyor!

Avrupa ve Amerika'daki otomobil üreticileri, araç fiyatlarında indirim yapmaya devam edeceklerini duyurdular. Bazı elektrikli araçların fiyatları bu bölgelerde şimdiden düşmeye başladı. Almanya, Avrupa otomobil piyasasının lideri olarak ön plana çıkıyor. Almanya'daki stok araç sayısı her geçen gün artıyor. Alım gücü düştüğü için piyasa durgun durumda. Türkiye'de ise alım gücü azalsa da piyasa canlılığını koruyor. Çünkü Türkiye'de otomobil bir ihtiyaç değil, yatırım aracı olarak görülüyor.

arac.jpeg

Türkiye En Önemli Pazar Haline Geldi!

Otomobil arz sorununun temel çözümü, pazarın sorunlarından kaynaklanıyor. Almanya'da satış yapamayan otomobil üreticileri, ürettikleri araçları Türkiye gibi pazarlara yönlendiriyorlar. Bu durum Türkiye için tedarik sorununun sona ermesi anlamına geliyor. Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye'deki otomobil piyasasında araç sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülüyor.

Sektörden Gelen Açıklamalar

Renault Group Türkiye CEO'su Hakan Doğu, otomotiv sektöründeki son gelişmeleri değerlendirerek şunları söyledi: "Almanya'nın ardından Amerika'dan da otomobil fiyatlarında düşüş haberleri geliyor. Arz, talepten fazla olduğunda son iki aydır fiyatlarda indirimler görülüyor. JP Morgan'ın analizine göre, sıfır araçlarda %5, ikinci el araçlarda %10 düşüş bekleniyor."

Bu durumun Türkiye'ye de yansıması olacağını belirten Hakan Doğu, Türkiye'ye daha fazla araç gelmesiyle arz ve talebin dengeleneceğini ifade etti. Bu konuda etkili olacak faktörlerden biri de Türk Lirası'ndaki değer kaybıdır. Düşük rezervler nedeniyle hükümet, ithalatı engellemek amacıyla otomobillerde ÖTV artışına gidebilir.