Orta Doğu'daki Savaş Savunma Hisselerini Uçurdu

Orta Doğu’da yaşanan çatışmalar küresel piyasalarda savunma hisselerinde sert artışların yaşanmasına neden oldu. ABD'de Lockheed Martin hisseleri yüzde 8, RTX Corp hisseleri yüzde 4.6 değer kazandı.

Orta Doğu'daki Savaş Savunma Hisselerini Uçurdu

İsrail ile Filistin arasında cumartesi günü başlayan çatışmalar tüm dünyanın dikkatini bölgeye çekerken savaşın yayılma ihtimali savunma hisselerinin artmasına neden oldu. Dünya genelinde ise risk iştahı düşük seyrediyor.

Güvercin Ton Risk Algısını Değiştirdi

Hisse senedi piyasaları Ortadoğu'daki haber akışıyla birlikte yeni haftaya negatif bir başlangıç yaptı ancak merkez bankası yetkililerinin "güvercin" tonda açıklamaları yatırımcıların risk algısının azalmasına yardımcı oldu. Savunma hisselerinin dünya genelinde yükseliş eğiliminde hareket etmesi ise dikkati çekti.

Savunma Hisseleri Dikkat Çekti

ABD'de Lockheed Martin hisseleri yüzde 8, RTX Corp hisseleri yüzde 4.6, L3Harris Technologies hisseleri yüzde 10, General Dynamics hisseleri yüzde 8.4 ve Northrop Grumman hisseleri yüzde 11.4 değer kazandı. İngiliz BAE Systems hisseleri yüzde 4.02, Fransız Dassault Aviation S.A. ile Thales hisseleri sırasıyla yüzde 4.15 ve yüzde 4.26, Alman Rheinmetall AG hisseleri yüzde 4.83 ve İtalyan Leonardo S.p.A hisseleri yüzde 5.29 yükseldi.

Hava Yolu Hisseleri Düştü

Yurtiçinde ASELSAN hisseleri yüzde 7.23 değer kazanırken, Japonya'da Asahi Kasei ve JFE Holdings hisseleri sırasıyla yüzde 1.4 ve 2.9, Güney Kore'de Hanwha ve Hyundai-Rotem hisseleri sırasıyla yüzde 2.8 ve 3.5 ve Çin'de China Aerospace Science and Technology Corporation hisseleri yüzde 3 prim yaptı. Analistler, çatışmaların genişlemesinden endişe duyulduğunu, mücadelenin daha geniş bir alana yayılma ihtimali nedeniyle savunma şirketlerinin potansiyel kazananlar olarak öne çıktığını belirtti.

Savunma hisselerindeki yükselişe karşın pay piyasalarında özellikle hava yolu şirketlerinin hisselerinin düşüş eğilimine öncülük ettiği görüldü. ABD'de United Airlines hisseleri yüzde 4.9, Delta Air Lines hisseleri yüzde 4.7 ve American Airlines hisseleri yüzde 4.1, Almanya'da Lufthansa hisseleri yüzde 4.2 ve yurtiçinde Türk Hava Yolları ile Pegasus hisseleri sırasıyla yüzde 4.70 ve yüzde 6 geriledi.