Konut Kredisi Çekecek Vatandaşlar Dikkat: İşte Kritik Tarih

Konut kredisi faiz oranlarında merakla beklenen toplantının tarihi açıklandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanıyor.

Konut Kredisi Çekecek Vatandaşlar Dikkat: İşte Kritik Tarih

Kredi çekmek isteyen vatandaşlar dikkat: İşte kritik süreç.

Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan ani yükseliş nedeniyle Merkez Bankası faiz arttrımına geçti. 6.25 seviyesinden 24 'e kadar faiz çıktı ve kredi faizleri de cep yakmaya başladı. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 'nın görevden alınması ve yerine Murat Uysal 'ın atanmasının ardından yapılacak ilk toplantıda faiz indirim kararı bekleniyor. Yeni Merkez Başkanı Murat Uysal 'ın başkanlığında düzenlenecek ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, faizde 2.5 puan ve üstü bir oranda faiz indirimi yapılacağına yer verildi. 

Faiz indirim kararının gelmesi durumunda Merkez Bankası 'nın 24 Şubat 2015 tarihinden bu yana ilk indirim kararı olmuş olacak. Merkez Bankası, 2015-217 arasında gecelik borç verme oranını politika faizi olarak uygulamış ve buradaki son indirimini de 23 Eylül 2016'da gerçekleştirmişti.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Ekim 2018 'de yüzde 25.2 olan yıllık enflasyon, son dönemlerde düşüşe geçti ve geçtiğimiz ay 15.72 seviyesinde geldi. Son 1 yılın en düşük seviyesine gerileyen enflasyonun eylül-ekim döneminde tek haneye kadar gerileyebileceği belirtiliyor.

Haziran ayında düzenlenen Para Kurulu toplantısında faiz indirimine gidilmemesi , Türkiye il ediğer ülkeler arasındaki makasın açılmasına neden olurken, enflasyon ve politika faizi arasındaki farkın gelişmekte olan ülkelerdeki ortalaması 2.88 puan iken bu fark Türkiye'de 8.28 puan seviyesinde.

Merkez Bankası'nın faiz indirim süreci öncesinde piyasa fiyatlamaları da değişti. İhtiyaç kredisinde 5 Temmuz'da yüzde 28.32 olan faiz, 12 Temmuz'da 27.62'ye inerken, ticari kredi faizi yüzde 26.2'den 25.43'e, konut kredisi faizi ise yüzde 21.6'dan 21.3'e düştü. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 17.68 ile 14 ayın dibine geriledi.

Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Uysal, faiz indirimi ile ilgili geçtiğimiz hafta bir açıklama yaptı ve "Gerek enflasyon dinamiklerinde gerekse fiyatlama davranışlarında bir iyileşmenin başladığı görülmektedir. 2019 yılında maliyet baskılarının azalması ve iç talep koşullarındaki zayıflamanın etkileriyle dezenflasyon sürecinin devam etmesini bekliyoruz. Bütün bu gelişmeler para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ediyor. Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur" diyerek faiz indirimi sinyalini verdi.

FAİZ İNDİRİMİ SONRASI KONUT KREDİSİ DÜŞER: TOPLANTI 25 TEMMUZ 'DA

Faiz indirimi kararı sonrası konut başta olmak üzere diğer kredilerin faiz oranlarında da düşüş yaşanacağına yer verildi. Konut için kredi çekmeyi planlayan vatandaşların kredi için beklemeleri tavsiye ediliyor. 

Para Politikası Kurulu toplantısı 25 Temmuz 2019 günü yapılacak. 

Şu sıralarda bankalar 1.50 seviyesinden konut kredisi veriyor. PPK kararı sonrası faizlerin bir miktar düşmesi ve 1.30-1.40 seviyelerinden verilmesi bekleniyor.