Konut Kredilerinde Yeni Dönem: İlk Evini Alacaklar İçin Büyük Avantajlar

BDDK konut kredisinde önemli bir karara imza attı! Artık ev yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Son dönemde hem kiralarda hem de satılıkta fiyat artışları pek çok kesimi zor durumda bırakmıştı. Kiraların keyfi olarak belirlenmesine hemen hemen her kesimden tepki sesleri yükseliyordu. Bu konuda önemli kararı BDDK aldı ve yatırımcıya kredi sınırı getirdi. Karar, ilk kez ev alacaklara da büyük avantaj sağlıyor.

Konut Kredilerinde Yeni Dönem: İlk Evini Alacaklar İçin Büyük Avantajlar

BDDK ev kredileri ile ilgili kritik karar aldı. Artık 2. eve daha az kredi dönemi başlıyor. Karar ilk kez ev sahibi olacaklara de fırsat sunuyor. Son 2 yılda artan kiralar ve satış fiyatları düşük gelirli vatandaşlar için büyük sorun olmaya devam ediyordu. Kiralamada ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorun bu dönemde iyice derinleşirken, satış fiyatlarındaki önlemez artış ev hayallerini de suya düşürmüştü.

Konut kredilerinde kullanma oranı daraltıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), kararında; “Konut kredilerinde kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak” denildi. Buna göre, birden fazla evi olana evin değerinin yüzde 90’ı kadar kredi kullanma imkanı kaldırılmış oldu. İkinci evini alacaklar evin değerinin yüzde 22.5 oranında kredi kullanabilecek. Örneğin, karara göre, 3 milyonluk evde 2 milyon 700 bin lira değil, 675 bin lira kredi çekebilecek. Peşinat olarak da 300 bin lira değil 2 milyon 325 lira ödemesi gerekecek.

Karar ilk evini alacakları etkilemiyor

Kredi kararı ilk kez ev alacakları etkilemeyecek. İlk konutunu alanlar evin değerine ve enerji sınıfına göre değişmekle birlikte yüzde 90’a kadar kredi kullanabilecek.

Fiyat artışı dengelenecek, ev sahipliği oranı artacak

Kararın konut sektöründe yeni bir hareketliliğe neden olabileceği yorumları yapılırken pek çok kişi de kredi sınırına olumlu yaklaştı. Kararla, kredi musluklarını kısan bankaların kredi imkânının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi sağlanırken, fahiş fiyatların önüne geçmesi de sağlanacak. Ayrıca bu kararla ev sahipliği oranının artması amaçlanıyor. Yani artık evler yatırım aracı değil ihtiyaç meselesi haline getirildi. Yatırımcıların talebinin düşürülerek sektördeki fahiş fiyat artışının da önüne geçilmesi sağlanacak. Böylelikle piyasada keyfiyete göre artışlara göre değil dengeli bir fiyatlama ile ilerlemesi planlanıyor.

Emlak sektörü şaşkın, 'daralma olur' yorumları yapılıyor

Özellikle gayrimenkul yatırımcılarını üzecek bu yeni karar ikinci ve sonrası konut alımlarında yatırımcılara sınırlama getiriyor. Düzenleme emlak sektöründe şaşkınlığa neden olurken kararın piyasayı daraltacağı endişesi yaşanıyor. Konutu yatırım aracı olmaktan çıkarak bu adım sonrası pek çok kesim de kararın yerinde olduğu kanaatini taşıyor.