Kadro Alan Taşerona Zam İçin Asgari Ücret Detayı: Durum Karışık

Kadro alan taşeron işçilerde asgari ücret zam tartışmaları başladı. Bakanlık önemli bir görüş yazısı bildirdi ama bu görüş yazısı kafaları daha da karıştırdı.

Kadro Alan Taşerona Zam İçin Asgari Ücret Detayı: Durum Karışık

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili flaş bir detay daha.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz Nisan ayında bir görüş yayımladı. Yayımlanan görüşte "Yüksek Hakem Kurulunca kararlaştırılan hükümlerde sürekli işçilerin 01/01/2018 tarihindeki ücretlerinin esas olduğu, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu ve ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının 30/06/2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirleneceği düşünülmektedir.” ifadelerine yer verilmişti. 

Kadroya geçen taşeron işçiler 2020 yılına kadar Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre yüzde 4+4 zam alacak. Ancak asgari ücretle çalışan işçilerin maaş zammının ne kadar olacağı büyük merak konusu.

Bakanlığın görüş yazısında zammın TİS'e göre belirlenen rakama göre yapılacağına yer verildi. 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL OLABİLİR

Sendikalar, asgari ücrete zam için 2 bin TL sınırını şart koşuyor. Pazarlık masasına en az 2 bin TL ile oturacak sendikalar, zammın 2 binden fazla olmasını istiyor. Yüzde 25 'lik enflasyona da baktığımızda asgari ücret 2 bin TL'yi geçebilir.

Toplu İş Sözleşmesinde ise kadroya geçen taşeron işçilerin yüzde 4+4 zam alacağı belirtildi. Şimdiki asgari ücrete baktığımızda 1604 TL ile çalışan kadrolu taşeron işçilerin maaşları yeni yılda 1668 TL olacak. TİS'e göre belirlenen bu rakamda bir hata var. Çünkü İş Kanununa göre bir işçiye en az asgari ücret ödenir.

Aralık ayında belirlenecek asgari ücrer bir işçinin alabileceği en düşük maaş olacak.

GÖZLER .ALIŞMA VE MALİYE BAKANLIĞI'NDA

Bu tersliğin çözülmesi için gözler Çalışma ile Maliye Bakanlıklarında. Bakanlıkların bu konuya çözümü bir an önce getirmesi gerekmektedir.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL OLURSA..

Asgari ücret 2 bin TL ya da 1668 TL 'nin üstünde olursa işçiler en düşük o ücreti alacak. Bu nedenle toplu iş sözleşmesinde değişiklik yapılacak. Çünkü asgari ücrete göre yapılacak belirlemelerde maaşı yüksek olan işçilerin de maaşlarına o oranda zam yapılması gerekiyor.

AZAM ORANI BELLİ OLDUĞUNDA, TAŞERON HABERLERİNDEN VE DAHA FAZLASINDAN ANINDA HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN