Ev ve Araba Alacaklara İyi Haber: Taşıt ve Konutta Faiz Sonrası Fiyat İndirimi İçin Tarih Verildi

Faiz indirimi, fiyatlara fahiş zamlar sonrası ev ve araba alacakları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada haksız fiyat artışı yapanlara inceleme başlatıldığına yer verildi.

Ev ve Araba Alacaklara İyi Haber: Taşıt ve Konutta Faiz Sonrası Fiyat İndirimi İçin Tarih Verildi

Araba ve ev alacaklara iyi haber.

1 Haziran 2020 günü kamu bankaları ile katılım bankaları, tarihin en büyük kredi destek paketini açıkladı ve başvuruları almaya başladı. Açıklanan kredi destek paketlerinde vatandaşlara konut, taşıt, tatil ve çeyiz kredisi verileceği, uygun faizle verilecek kredilerde şimdi al 3-6 ay sonra öde seçeneklerinin sunulduğuna yer verildi.

REKOR BAŞVURU

Ev , araba almak isteyenler, tatile gidecek vatandaşlar ile evlenecek vatandaşlar, kredi kampanyasının ardından bankalara müracaat etti. Kısa süre içinde on binlerce kişi, bankalardan çeyiz, tatil, konut ve taşıt kredisi kullandı. 

KREDİ PAKETİ AÇIKLANINCA FIRSATÇILAR COŞTU

Kredi paketinin açıklanması, faizlerin düşürülmesi ve uygun ödeme seçeneklerinin sunulması sonrası fırsatçılar , ev ve araba fiyatlarını oldukça arttırmaya başladı. 

İnternet üzerinden satılan ev ve araba fiyatlarına bakıldığında yüzde 40-50-60 'lık zamlar olduğu görüldü. İkinci el araç fiyatları kısa sürede sıfır araç fiyatlarını geçerken ortalama ev fiyatlarına da 20 ile 100 bin TL arasında zamlar yapıldı. 

FIRSATÇILARA İNCELEME

Vatandaşların uygun faizli kredilerle ev ve araba sahibi olması için kamu bankaları kredi paketlerini açıkladı ama konutta ortalama yüzde 30 , ikinci el araçlarda ise ortalama yüzde 40 'lık fiyat artışı oldu. Bu konuda vatandaşları sevindiren açıklama geldi. Fahiş fiyat artışlarına inceleme geliyor.

12 BİN BAŞVURU

Fiyatların oldukça fazla artması sonucu vatandaşlar , ALO  175 'i aramaya , Tüketici Danışma Hattı 'na fırsatçıları şikayet etmeye başladı. Edinilen bilgilere göre şimdiye kadar 175 'e 12 binden fazla kişinin başvuru yaptığı ve araç ile ev fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapanları şikayet ettiği öğrenildi. 

BU HAFTA BAŞLIYOR

Konu ile iglili yapılan açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı ekiplerinin bu hafta sahaya ineceği ve fahiş fiyat artışı yapanları tespit edeceği bildirildi. 

İLK İNCELEME TAMAMLANDI

Yapılan açıklamada 10 bin firmanın ve 50 bin ürünün incelemesinin yapıldı ve 2400 firmanın savunmasının alındığına yer verildi. 

Ticaret Bakanı Pekcan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Böyle hassas dönemlerde ortaya çıkan fırsatçılara geçit verilmeyecek. Her türlü şikayet titizlikle değerlendiriliyor" dedi.

İNCELEME SORNASI CEZA

Bakanlık tarafından yapılacak inceleme sonrası haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen kişilere para cezası kesilecek.

Bu nedenle ev ve araba almak isteyenlerin inceleme sonrası fiyatlara tekrar gözatması gerektiğine yer verildi. 

İncelemelerin tamamlanması sonrası ikinci el araç ve ev fiyatlarında fahiş fiyat artışlarının geri çekilmesi ve piyasa fiyatlarına dönülmesi bekleniyor.