Ekonomi Zirvesinde Fiyat İstikrarı Önemle Vurgulandı! Parasal Sıkılaştırma Stratejisi Devam Edecek

Beştepe’de gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda OVP hazırlıkları ve temel makro ekonomik hedef ve tahminler ele alındı. Kritik ekonomi zirvesi sonrası yapılan açıklamada, fiyat istikrarına vurgu yapıldı ve parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceği mesajı verildi.

Ekonomi Zirvesinde Fiyat İstikrarı Önemle Vurgulandı! Parasal Sıkılaştırma Stratejisi Devam Edecek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

"Mali disiplin güçlendirilecek"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, OVP hazırlıkları ve temel makro ekonomik hedef ve tahminlerin ele alındı.

Açıklamada fiyat istikrarı vurgusu yapılırken parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceği mesajı verildi.

EKK’nın ilk toplantısından bu yana ekonomideki değişikliklerin ele alındığı zirvede, ekonominin dengelenmesine, makro finansal istikrarın sağlanmasına ve mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığına dikkat çekildi.

Fiyat istikrarı sağlanacak

Yazılı açıklamada fiyat istikrarı sağlama ve parasal sıkılaştırma sürecinin devamına vurgu yapılarak “Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmektedir. Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecektir.” ifadelerine yer verildi.

"OVP ile kapsamlı bir dönüşüm hedefleniyor"

Bugünkü toplantıda ilk olarak OVP (2024-2026) çalışmalarında gelinen son durum ve programda yer alacak makroekonomik tahminler ve öncelikli yapısal reform alanları değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca OVP ile ilgili yol haritası ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Kurul’un ortak açıklamasında “para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağı bulunan OVP ile ülkemizin rekabet gücünü ve üretimdeki verimliliğini artıracak ve ekonomimizin potansiyelini geliştirecek yapısal dönüşümün sağlanması hedeflenmekte; bu sayede kamu maliyesinden finansal mimariye her alanda kapsamlı bir değişim öngörülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

İhracatçıların beklentileri de değerlendirildi

EKK toplantısında görüşülen konular arasında ihracatçılarla ilgili tedbirler de yer aldı. Açıklamada, “son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçılarımızın beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili Kurumlarımızca alınan tedbirler değerlendirilmiştir.” denildi.

Enerjide kapsamlı yol haritası hazırlanacak

Açıklamada, dış ticarette açık verilen enerji konusunda genel görünümün değerlendirildiği ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, enerjide arz güvenliğini sağlayacak kapsamlı yol haritasının kurul üyeleri tarafından istişare edildiği belirtilerek, ayrıca, emisyon ticaret sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatı ile uyumlu geliştirilmesi yönünde çalışmaların hızlandırılmasına yönelik karar alındığını bildirildi.