ECB Tutanakları Güçlü Faiz Artışı Sinyalini Verdi

Avrupa Merkez Bankası’nın Temmuz ayına ait para politikası toplantısında almış olduğu tutanakları yayımlandı

ECB Tutanakları Güçlü Faiz Artışı Sinyalini Verdi

Avrupa Birliği Konseyi, ülke üyelerinin yaptıkları değerlendirmelerin bulunduğu tutanaklarda, üyelerin, ekonominin durgun bir dönemde olduğu şu günlerde, çok güçlü olacak adımların atılması durumunda büyük faiz artırımlarının önüne geçileceği konusunda hemfikir olduklarını ortaya koymuş oldular. Üyelerin enflasyonda meydana gelen yüksek artışlar nedeniyle, tutanaklarda ‘’ Enflasyon çok yüksek ve tahmini olarak da uzun süre ECB Yönetim Konseyi’nin hedefinin üzerinde kalacak’’ ifadelerinde bulunuldu. Toplantıya katılan bazı üyeler ekonomik faaliyetlerde beklenmekte olan zayıflamaların enflasyonu bir miktar düşürmede etkili olmayacağını ileri sürmüşlerdir.

Faiz Oranlarında Artış Beklenmektedir
Enflasyon, 2021 yılının ortasında ECB’nin % 2 hedeflerinden uzaklaşma yaparak devam etti. Bu durumda faiz artışlarının da devam edeceği için ECB üzerinde baskı yapmıştır. ECB yetkilileri, son dönemlerde enflasyonda risklerin yukarı yönde olduğunu ve talepleri düşürmek için faiz artışları gelecek günlerde yapılacak toplantılarda da devam edeceğinin mesajlarını verdi.

ECB’nin faiz oranlarına ilişkin son toplantısı 27 Ekim 2022 yılında ve daha sonraki yapılacak toplantısı da 15 Aralık 2022 yılında olması planlanmaktadır.