Dolandırıcılar, "İkinci el aracın fiyatı sıfırını geçemez" yasağına karşı yeni bir oyun buldu

Ticaret Bakanlığı tarafından uygulama konan "İkinci el aracın fiyatı, sıfırını geçemez" yasağını delmek isteyen araç sahipleri, "teklif" yöntemi ile araç satışına başladı.

Dolandırıcılar, "İkinci el aracın fiyatı sıfırını geçemez" yasağına karşı yeni bir oyun buldu

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yaptığı bir değişiklik ile, ikinci el otomobillerin, sıfırından daha yüksek fiyatla satılmasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasakladı.

Bazı araç satıcıları, söz konusu yasağı delmek amacıyla çeşitli yöntemler aramaya başladılar. İkinci el aracını ilan siteleri üzerinden satanlar, aracın normal fiyatından bir sıfır atarak, sıfır fiyatının altında duyuruyor ancak iş satış aşamasına gelindiğinde, aracı alacak kişiden asıl fiyatını talep ediyorlardı.

Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak adına her türlü ilave tedbirin alınmasına devam edilecektir" denilerek, sahte fiyat gösterenlere göz açtırmayacağı duyuruldu. Fakat ikinci el otomobilde fiyat kurnazlığı hala bitmedi.

İkinci el satışında 'teklif' dönemi

NTV'nin haberine göre, ikinci el araç sahipleri şimdi de 'teklif' yöntemiyle satış yapmaya başladı. Buna göre ilanların açıklamasında yer alan "tekliflerinizi mesaj yoluyla iletin", "iyi teklife dönüş yapılacaktır", "piyasasını bilenler ona göre teklif versinler" gibi ifadeler ile araçların sıfır fiyatının üzerinde satılmaya çalışıldığı görüldü.

arac-satis.jpg

İkinci el TOGG ilanlarında artış

Türkiye'nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg T10X aracı da ikinci el ilan sitelerinde boy göstermeye başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın "Yollardaki Togg sayısı 2 bini geçti" açıklamasının ardından, ikinci el T10X ilanlarında yaşanan artış da dikkatlerden kaçmadı.

İlanlardaki araç fiyatları 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 600 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Togg T10X'in sıfır fiyatları ise, V1 RWD Standart Menzil 1 milyon 227 bin 500 TL, V2 RWD Standart Menzil 1 milyon 329 bin 500 TL ve V2 RWD Uzun Menzil 1 milyon 563 bin 500 TL şeklinde karşımıza çıkıyor.