Brent Petrolün Şaşırtıcı Yükselişi! 94,35 Dolarlık Fiyat Endişelere Yol Açıyor

Petrol piyasalarında kesinti baskısı devam ediyor. Çin'de beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve rekor petrol tüketimine ilişkin raporlar petrol fiyatlarında yükseliş ivmesini hızlandırdı. Küresel talep ve arz dengesindeki açığın büyüyeceği endişeleri ile brent petrolde zirveye yakın fiyatlamalar görülüyor. Brent petrol 94,35 dolara kadar çıktı.

Brent Petrolün Şaşırtıcı Yükselişi! 94,35 Dolarlık Fiyat Endişelere Yol Açıyor

Petrol fiyatları zirveye koşuyor. Petrolde, Rusya ve Suudi Arabistan’ın gönüllü arz kesintisi kararını yıl sonuna kadar uygulamaya devam etmesiyle başlayan yukarı yönlü seyir, Çin'de beklenenden iyi gelen ekonomik veriler sonrası destek görmeye devam ediyor.

Kasımdan Bu Yana En Yüksek Seviyeye Çıktı

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 94,35 dolardan işlem görüyor. Geçen yılın kasım ayından bu yana en yüksek seviyesinde seyreden petrol fiyatlarının yükseliş eğilimi sürüyor. Dün 94,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 93,70 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 94,35 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 90,86 dolardan alıcı buldu.

Petrol Endişesi Devam Ediyor

Fiyat artışında, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de ekonomik toparlanmanın etkisiyle petrol talebi ve tüketiminde artış olacağına ilişkin veriler etkili oldu.

Çin'de beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve rekor petrol tüketimine ilişkin raporlar, dünyanın en büyük ikinci ham petrol tüketicisinde talebin artmaya devam edeceği görüşünü destekledi. Bugün yayımlanan verilere göre, ülkede petrol rafinerisi işlemleri 64,69 milyon ton ile ağustosta rekor seviyeye yükseldi.

Açık Büyüyecek Endişesi Raporlara Yansıdı

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü arz kesintisi kararını yıl sonuna kadar uygulamaya devam edecek olması da fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklemeye devam ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu hafta yayımladığı raporda, söz konusu ülkelerin üretimlerini düşürmeleriyle yılın son çeyreğinde küresel talep ve arz dengesindeki açığın büyüyeceği ve fiyatların daha da yükseleceği beklentisine yer verildi.