Birikmiş 100 bin TL'si olana 57 bin TL nakit! Bankalarda faiz depremi patladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son faiz artırım kararı, yatırımcıların yüzlerini güldürdü. Banka, faiz oranını yüzde 50'ye yükselttiğini duyurduktan sonra, mevduat faizlerine yönelik beklentiler de artmaya başladı. Önümüzdeki haftalarda bankaların mevduat faizlerini güncellemesi beklenirken, Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 3 aylık vadeli mevduat faizi 55.66 seviyesine ulaştı. İşte detaylar...

Birikmiş 100 bin TL'si olana 57 bin TL nakit! Bankalarda faiz depremi patladı

Parasını mevduat hesaplarında değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar için bankalar, faiz oranlarını güncellemeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte, mevduat bankaları da müşterilere sundukları faiz oranlarını yaklaşık olarak yüzde 50 seviyelerinde belirlemişlerdi.

Önümüzdeki dönemde, bankaların mevduat faizlerini yüzde 60'a doğru yükseltmesi beklenirken, mevcut verilere göre en yüksek mevduat faizi, yıllık yüzde 55.66 seviyesinde 3 aylık mevduatlar için belirlenmiş durumda. Bu durum, yatırımcıların mevduat hesaplarından daha yüksek getiri elde etme umudunu artırıyor. 

 

YÜKSEK FAİZ BEKLEYENLERE MÜJDE MEVDUAT FAİZLERİ ARTIYOR!

Parasını mevduat hesaplarında değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar için bankalar, faiz oranlarını güncellemeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte, mevduat bankaları da müşterilere s

Mevduat faizlerinin yükselmesine rağmen, getirisi hala enflasyonun altında kalıyor. Kümülatif olarak hesaplandığında, enflasyona yakın seviyelere ulaşan faiz oranları olsa da, mevduatın getirisi henüz negatif getiri alanından çıkamadı. Son açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 67.07 olarak gerçekleşmişti. Bu da demek oluyor ki, mevduat faizi enflasyon oranını aşmadıkça paranın değerini koruması mümkün olmuyor.

Örneğin, 100 bin Türk Lirasını 3 aylık vadede yüzde 55.66 oranında faizle değerlendiren bir kişi, 3 ayın sonunda 13 bin 196 lira faiz geliri elde ediyor. 100 bin liranın 1 aylık vadede yüzde 46.43 oranında faizle değerlendirilmesi durumunda ise 1 ayın sonunda 3 bin 675 lira faiz geliri sağlanıyor. Eğer aynı miktarı 12 ay boyunca anapara+faiz yenilemesiyle vadeye bağlayan bir kişi ise, 1 yıl sonra yüzde 57.7 oranında faiz getirisi elde ediyor ve toplam faiz geliri 57 bin 700 lira oluyor.

Bankalar, müşteri çekmek adına yüksek faizler sunmaya başladılar. Türk Lirası mevduata olan ilgi, bankaların avantajlı faiz oranları sunmasına olanak tanıyor. Eğer mevcut bankanız yüksek faiz sunmuyorsa, diğer bankalarda hesap açarak paranızı daha yüksek faizle değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca, TMSF Başkanlığı'nın yayımladığı Fon Kurulu Kararı'na göre, sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı 2024 takvim yılı başından itibaren 650 bin Türk Lirası olarak belirlendi. Bu da bankanın iflası veya el konulması gibi durumlarda, mevduatın 650 bin liraya kadar olan kısmının devlet garantisi altına girdiği anlamına geliyor. Bu da yatırımcılar için önemli bir güvence sağlıyor.