Bir Dönemin En Büyüğüydü, Şimdi 14 Bin Çalışanı İşten Çıkaracak

Finlandiya'nın telekomünikasyon devi Nokia üçüncü çeyrekte satışlarının yüzde 20 düşmesinin ardından yeni maliyeti kısma planı kapsamında 14 bine kadar çalışanı işten çıkaracağını açıkladı.

Bir Dönemin En Büyüğüydü, Şimdi 14 Bin Çalışanı İşten Çıkaracak

Şirket, Kuzey Amerika başta olmak üzere çeşitli pazarlarda 5G ekipman satışlarının yavaşlamasıyla üçüncü çeyrekte 4.98 milyar euro gelir elde etti. Şirketin satış gelirleri geçen yıl aynı dönem 6.24 milyar euro seviyesindeydi.

Tasarruf İçin Karar Alındı

Nokia, faaliyet kâr marjını 2026'ya kadar en az yüzde 14'e çıkarmak için 800 milyon euro ile 1.2 milyar euro arasında tasarruf etmeyi planlıyor.

Şirket bugün yaptığı açıklamada maliyeti kısma planı kapsamında şu anki 86 bin çalışan sayısının 72 bin – 77 bin arasına ineceğini belirtti.

Bir Dönemin En Popüler Telefonuydu

2000'li yılların başlarında telefon sektörünün öncüsü olan Nokia, modelleriyle de bir dönemin en popüler markaları arasındaydı. İlk çıktığı dönemde teknolojisi ile Samsung, Motorola, Siemens, Sony-Ericsson gibi güçlü rakiplerini piyasadan silmişti. 250 milyondan fazla satarak hala dünyanın en çok satılan telefonu unvanını taşıyan Nokia’nın düşüşü 2007 yılında Apple'ın iPhone'u tanıtmasıyla başladı. Apple ile dokunmatik telefon trendi çıkınca, Nokia’nın piyasadaki üstünlüğünü de kaybetti.