Ata Tohumu ile Toprak Verimliliği Böyle Artırılıyor: 30 Kilo Ata Tohumu Şaşırtıcı Sonuçlar Getiriyor!

Kütahya’da üretici Erdal Baş, tarlasına has ata tohumlarıyla ekim yapıyor. Sadece gübreyle yetişen bal kabağının bir tanesinin terazide 30 kilo gelmesi çiftçiyi şoke etti.

Ata Tohumu ile Toprak Verimliliği Böyle Artırılıyor: 30 Kilo Ata Tohumu Şaşırtıcı Sonuçlar Getiriyor!

Kütahya Hisarcık’ta üretici Erdal Baş, ata tohumuyla ekim yaptığı tarlasında hasat etti. Sezonluk sebze meyvelerin ekimi yapan çiftçi yetiştirdiği bal kabağının bir tanesinin 30 kilo gelmesi karşısında şoka uğradı.

Erdal Baş, Yukarı Bahçe mevkiindeki tarlasına ata tohumundan ekimini yaptığı ve sadece hayvan gübresi kullandığı bal kabaklarının 30 kiloya ulaşmasının kendisini çok şaşırttığını söyledi.

Tek Kabak 30 Kilo!

Hayvan gübresi dışında hiçbir zirai ilaç kullanmadığını dile getiren üretici ekim sürecini “Bu yıl Emet’in Doğanlar köyündeki bir arkadaştan aldığım ata tohumu bal kabağının Yukarı Bahçe mevkiindeki tarlaya ekimini yaptım. Bal kabaklarının yetişme sürecinde hayvan gübresinden başka gübre kullanmadım. Çapa ve sulamasını zamanında yaptım” Sözleriyle anlattı.

Ata Tohumundan Bereket

Orijinal tohumların bu büyüklüklere pek ulaşmadığına vurgu yapan çiftçi Erdal Baş “Ata tohumu olan kabakların arasında hasat döneminde 30 kiloya kadar ulaşanlar oldu. Genetiği değiştirilen tohumlarda daha da büyük kabak üretiliyor, ancak ata tohumları pek bu büyüklüğe ulaşmıyor. Bu büyüklükte bir kabak beklemiyordum. Görünce çok şaşırdım.” dedi.

Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Balkabağı yemeğinden çorbasına, salatasından tatlısına birçok lezzetli reçeteyle karşımıza çıkıyor. Biz bunların en meşhurunun tarifini sizlere aktaralım: İşte lezzetli mim lezzetli bal kabağı tatlısı…

Kabak Tatlısı İçin Malzemeler:

2 kg balkabağı

3 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir)

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Nasıl Yapılır?

  1. Kabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartın.
  2. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğrayın.
  3. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin.
  4. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
  5. Geceden bekletilen kabak kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Arada çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
  6. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınır, üzerine tahin gezdirilip dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir.
  7. Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirmelisiniz.
  8. Aynı şekilde kabak tatlınızı fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz.