Altın ve doları olanlar tir tir titreyecek! Yıllar sonra ilk kez oluyor

Piyasalar, 2024 yılının ikinci yarısında ABD Federal Rezervi’nin (Fed) faiz oranlarında indirime gitmesiyle dolar endeksinin değer kaybedeceği ve buna bağlı olarak altın fiyatlarının artacağı öngörüsünde bulunuyordu. Ancak, son dönemde açıklanan ekonomik veriler, bu beklentilerin aksine bir tablo çizdi.

Altın ve doları olanlar tir tir titreyecek! Yıllar sonra ilk kez oluyor

ABD ekonomisinin beklenen soğumasının gerçekleşmemesi, Federal Rezerv’in (Fed) faiz indirimlerini erteleyebileceğine işaret ediyor. Güçlü ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi, mevcut faiz oranlarının 5.25-5.50 seviyelerinde sabit kalabileceği beklentisini güçlendiriyor.

ALTIN VE DOLAR ETKİSİ

DOLAR ENDEKSİ VE ALTIN FİYATLARINA ETKİSİ

Dolar Endeksi ve Altın Fiyatlarına Etkisi: Bu durum, uluslararası piyasalarda dolar endeksinin bir süre daha güçlü kalacağı yönünde yorumlanıyor. Beklenen faiz indirimlerinin ertelenmesi, özellikle altın fiyatları üzerinde belirgin bir etki yaratacak.

Son haftalarda Orta Doğu’daki kriz nedeniyle yükselen ons altın fiyatları, İran ve İsrail arasındaki normalleşme süreciyle birlikte düşüşe geçebilir.

ALTIN VE DOLAR HAKKINFDA

FED FAİZ KARARLARI VE ALTIN YATIRIMCISI

Yılın geri kalanında, altın yatırımcılarının dikkati Fed’in faiz kararlarına yönelecek. Ancak, beklenen faiz artışının bu yıl gerçekleşmesi giderek zorlaşıyor.

COVİD-19 SONRASI ENFLASYON VE MERKEZ BANKALARI

Dünya genelinde Covid-19 salgını sonrası rekor seviyelere ulaşan enflasyonla mücadelede, önemli merkez bankaları faiz oranlarını tarihi yüksek seviyelere çıkardı. Birçok ülkede enflasyonun yavaşlamasıyla, merkez bankalarının faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı ve bu kararların piyasaların yönü üzerindeki etkisi merak konusu oluyor