10 Bin TL’si olan hemen faize yatırsın! yüzde 51 faiz oranıyla paranızı ikiye katlayacaksınız

10 bin TL birikimi olan bile para kazanıyor! Tüm detaylar haberimizde.

10 Bin TL’si olan hemen faize yatırsın! yüzde 51 faiz oranıyla paranızı ikiye katlayacaksınız

Mevduat faizleri yükselmeye devam ediyor! 10 bin TL bile bu tutarlarda kazanç getiriyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

10 BİN TL BİLE KÂR GETİRİYOR

Merkez Bankası faiz oranları yükselmeye devam ederken bankaların mevduat faizleri de artmaya devam ediyor. Mart ayında Merkez Bankası yüzde 5 oranında faiz artırımı yaptı ve bankacılık sektöründeki düşük ve yüksek tutarlı tasarruf mevduatları faiz farkları da azalmaya başladı. 3 aya kadar mevduat hesapları 10 bin TL birikime bile yüzde 43 faizle getiri sağlıyor. Bazı bankalar bu oranları yüzde 51'e kadar yükseltti. Bu oranlar bütün müşterilere uygulanırken yüksek tutarlı mevduat ve düşük tutarlı mevduatlar arasındaki 1 ay önce 8 puan olan fark 4 puana kadar düştü. Merkez Bankası haftalık verileri kapsamında kredi ve mevduat faiz oranları da değerlendirildi. KKM dönüşümlü hesaplara verilen yüksek faiz oranları olduğu için düşük tasarruflara verilen oranlar daha düşük seviyede kalıyordu. Merkez Bankası PPK toplantı özetinde farkla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Düşük tasarruflu mevduatları ile yüksek tutarlı mevduatlara önerilen faizler arasındaki farkın devam ettiği tespit edildi. Gelişmeler yurt içi talepte dengelenme süreci üstündeki etkilerini yakından takip ediyoruz.' Merkez Bankası aradaki fark oranlarında dengelenme isterken bayram tatili sonrasında TL mevduat faiz oranları arttı ve düşük ile yüksek mevduatlar arasındaki fark kapanmaya başladı. 19 Mart tarihinde 3 aya kadar vadeli TL mevduata 50 bin TL'ye kadar olan birikimlerde yüzde 43.5 oranına faiz verilirken başka bir özel banka yüzde 41 oranında faiz veriyordu. 5 milyon TL ve üstü birikimler için aynı banka yüzde 52 faiz verirken diğeri yüzde 48 veriyordu.

bankaların mevduat faiz oranları

 Aynı vadede düşük ve yüksek tutarlı hesaplar arasındaki fark 7-8.5 puana kadar yükselmişti. 21 Mart tarihinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında mevduat faizleri de yükseldi. Tatil sonrasında yükselişler daha da arttı ve aradaki fark kapanmaya başladı. 19 Nisan tarihinde özel bir bankada bir ay öncesinde yüzde 43.5 olarak uygulanan faiz oranı yüzde 51 oranına yükseldi, diğer bankada ise yüzde 41 olan faiz oranları yüzde 48.5 seviyesine yükseldi. Bu faiz oranları 50 bin TL'ye kadar olan düşük tasarruflu hesaplara uygulanıyor. Bir ayda düşük tutarlı hesaplara uygulanan faiz oranı 7.5 puan artmış oldu. 5 milyon TL üstüne verilen faiz oranları özel bankalarda yüzde 55'e kadar yükselirken başka bir bankada yüzde 51 seviyesine yükseldi. Yani aradaki fark 3 puana düştü. Merkez Bankası verileri ve KKM dönüşleriyle faiz oranlarının etkisiyle beraber 5 Nisan haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat oranları yüzde 67.48 oranlarına kadar yükseldi. 15 Mart haftasında bu oran yüzde 55.66 seviyelerinde yer alıyordu. 5 puan faiz artırımı sonrasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faiz oranı 12 puan yükselmiş oldu. BDDK haftalık verileri kapsamında standart TL mevduatı toplam mevduat içindeki payı 21 Mart tarihinden sonra artmış oldu. PPK öncesinde KKM hariç sektörün mevduatının 6.4 trilyon TL seviyelerine geldiği ve mevduat içindeki payının yüzde 41.97'ye gerilediği biliniyordu. PPK toplantılarından sonra standart TL ve mevduat içindeki payı artmış oldu. Düşük tasarruf miktarıyla bir yabancı mevduat bankasında 45 bin TL 3 aya kadar vadeli mevduata yatırılırsa yüzde 51 faiz oranıyla 5 bin 480 TL 4 kuruş ödeme yapılıyor. Yani üç ayda yüzde 12.2 ödeme yapılıyor. Önümüzdeki üç ayda eğer enflasyon yüzde 12 altında kalırsa müşteri reel faiz getirisi sağlamış olur. Merkez Bankası ve sektör yetkilileri Mayıs ayında senelik enflasyonda yüzde 70-75 ile tarihi rekorun gelmesinin ve sonrasında düşüşlerin gelmesini bekliyor.