Son Dakika: Valilikler Açıkladı Birçok Şehre Korona Kısıtlamaları Geldi

Son dakika haberler. Birçok şehirden son dakika haberleri geldi. Edinilen bilgilere göre koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok şehirde düğünlere, nişanlara, sünnet törenlerine kısıtlama geldiği bildirildi.

Son Dakika: Valilikler Açıkladı Birçok Şehre Korona Kısıtlamaları Geldi

Son dakika : Birçok şehirde yeni kısıtlamalar geldi.

Birçok şehirde düğün, sünnet, nişan ve toplu etkinliklere kısıtlamalar geldi. Gelen kısıtlamaları ndetayları şu şekilde::

İSTANBUL

İstanbul Valiliği tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve korona virüsü salgını nedeniyle düğünlerle ilgili yeni kararlar aldı. Açıklamada İçişleri Bakanlığı’nın 25 Ağustos tarihli genelgesi çerçevesinde, toplum sağlığını korumak için nişan, düğün ve nikah merasimlerine yönelik İl Hıfzıssıhha Kurulunca ilave tedbirler alındığı belirtildi.

Açıklamaya göre alınan kararlar şu şekilde:

“1- Tüm kapalı alanlarda sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmemesi,

2- Düğün ve nikâh salonlarında sandalye/koltuk düzeni toplam kapasitenin azami 1/3’ünü aşmayacak şekilde, fiziki mesafe koşullarına uygun şekilde oluşturulması,

3- Düğün ve nikâhlarda yemek verilmesi de dâhil olmak üzere, her türlü yiyecek-içecek servisi/ikram (paketli su servisi hariç) yapılmaması,

4- Düğünlerde oyun/dans gibi faaliyetlere müsaade edilmemesi,

5- Gelin ve damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların nişan, düğün ve nikâh merasimlerine katılımına izin verilmemesi,

6- İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra, düğün ve nikâhlarda bu karar ve İçişleri Bakanlığı genelgeleri ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere riayet edilmesinin sağlanması ve alınan önlemlerin denetlenmesi,

7- Yukarıda belirtilen düzenlemelerin 31.08.2020 Pazartesi günü saat 08.00’den itibaren geçerli olması kararlaştırılmıştır.

Tedbirlere uymayanlarla Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak, aykırılığın durumuna göre konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin adli ve idari işlem başlatılacaktır.” 

DİĞER ŞEHİRLER

Aydın'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında düğünlerde gelin ve damadın dışında kimsenin oynamasına izin verilmeyecek.

Isparta'da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarda AVM, toplu taşıma ve sokağa çıkma saatlerinde kısıtlamaya gidildi. Kararda ayrıca kına gecesi, mevlit yemeği ve nişan gibi etkinliklere izin verilmeyeceği bildirildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde korona virüs vakalarının artması üzerine düğünlerin süresi bir saate düşürüldü

Bartın İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince alınan kararla birlikte il genelinde yapılacak düğün, nikah ve nişan merasimi dışında, sünnet düğünü, kına gecesi, söz gibi etkinliklere kısıtlama getirildi.

Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, sünnet düğünü, kına gecesi, söz ve benzeri etkinliklerin yapılması bu kararla birlikte yasaklanırken düğün ve nikah etkinlikleri için ek tedbirler alındığı belirtildi. Açıklamada, "Alınan ek tedbirler kapsamında; gelinle damadın annesi, babası, çocuğu, kardeşi, büyükbabası, büyükannesi, dedesi, nenesi olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocuklar düğün, nikah ve nişan merasimlerine katılamayacak. Düğün yapılacak mekanlarda, gelin ve damat haricinde kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmaması için bu mekanlarda sandalye, koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans, oyun pisti alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak. Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dahil) yapılabilecek. Her düğün veya nikah merasimine en az bir kamu görevlisi (kolluk, zabıta ve benzeri) görevlendirilmesi uygulamasına devam edilecek" denildi.

Niğde'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve mevlit organizasyonları yasaklandı.

Adana'da İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 

"1-Sınırlama kapsamındaki 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine, dışarı çıkabilecekleri saat aralığı (10.00-20.00) dışında ise İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 22.03.2020 tarih ve 5762 sayılı İkametten Ayrılma Kısıtlaması/Yasaklaması Genelgesi kapsamında ilimizdeki 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın 25.08.2020 tarih saat 24.00'ten itibaren 15 gün süreyle geçici olarak sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına/yasaklanmasına ve şehirlerarası seyahatlerine ilişkin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Genelgesinin yürürlükte olduğu göz önüne alınarak gerekli tedbirlerin alınıp, denetimlerin yapılmasına ( Bu maddede alınan yeni bir karar söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili daha önceden alınan kararın uzatılmasıyla ilgilidir.)

2.Başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınması gereken tedbirlere yeterince riayet edilmemesi, toplum sağlığının riske atılması ve hastalığın yayılım hızını artırması nedeniyle düğünlere yönelik aşağıdaki ilave tedbirlerin alınmasına,

2.1 Sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmemesine,

2.2 Düğün ve nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanmasına,

2.3 Düğün salonlarında sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulmasına,

2.4 Düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasının durdurulmasına,

2.5 Bu şekilde gerçekleştirilecek düğünlerde oyun/dans gibi faaliyetlere kesinlikle müsaade edilmemesine,

İzmir'de Kovid-19 tedbirleri kapsamında düğünler 2,5 saatle sınırlandırıldı

Van'da korona virüsle mücadele kapsamında sünnet düğünü, nişan ve kına geceleri yasaklandı, düğün ve nikahlar ise 1 saatte tamamlanacak.

Van valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz sınırları içerisinde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikler yapılmayacaktır. Düğün ve nikahlar aynı gün içerisinde en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacaktır. Düğün salonlarında sandalye/koltuk düzeni fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacaktır. Düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmayacaktır. Bu şekilde gerçekleştirilecek düğünlerde oyun/dans gibi faaliyetlere kesinlikle yapılmayacaktır. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocuklar düğünlere ve nikah merasimlerine katılmayacaktır. İlimiz genelinde her düğün veya nikah merasimine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilecek ve denetim faaliyetlerine ağırlık verilecektir. İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra düğün ve nikahlarda, bu Karar ile düzenlenen hususlar dışında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından belirlenmiş/belirlenecek kurallara/tedbirlere eksiksiz uyulacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmetleri hariç olmak üzere kişilere (personel, ziyaretçi ya da hizmet almak için bulunan vatandaşlarımız da dahil) hiçbir şekilde yiyecek içecek (paketli su servisi hariç) ikramı yapılmayacaktır" denildi.

Denizli'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında düğün organizasyonu yapılan restoran, kır düğün alanı ve düğün salonu gibi işletmelerde yemek ikramı yasağı kaldırıldı.

Ankara Valiliği, düğün veya nikah yapacak olanların 48 saat öncesinde en yakın polis veya jandarma karakoluna başvurmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı, Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat'ta sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere yarından itibaren müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA