YKS Nedir , Açılımı Ne Demek? KEP Adresi Nedir Nasıl Alınır?

YKS nedir? YKS'nin açılımı nedir? Hangi testlerden oluşur? TYT , YDT ve AYT açılımları nedir? Hangi testten öğrencilere kaç soru sorulur? İşte ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ve üniversitelere giriş sınavı hakkında detaylar.

YKS Nedir , Açılımı Ne Demek? KEP Adresi Nedir Nasıl Alınır?

YKS nedir , kimler girebilir?

YKS, uzun yazımı ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Eski adı ile YGS, ondan önceki adı ile de ÖSS. Türkyie'de bir üniversite okumak isteyen gençlerin katılımı ile ÖSYM Başkanlığı tarafından her sene düzenlenen sınavın adı YKS'dir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na giren adaylar, sınav sonucuna göre bir üniversiteyi tercih edip üniversite hayatına geçiş yapabiliyor.

YKS OTURUMLARI

YKS'de 3 oturum bulunmaktadır. İlk oturum TYT, ikincisi AYT, üçüncüsü ise YDT.

TYT NEDİR?

TYT: Temel Yeterlilik Testi: Bu oturuma girecek adaylar, buradan aldıkları puanla 2 yıllık üniversitelere tercih verebileceklerdir. İki yıllık bölümlerin yanı sıra TYT puanı ile öğrenci alan tüm üniversitelere tercih verilebilir. TYT'de Türkçe'den 40, Sosyal Bilgilerden 20, Matematik'ten 40 ve Fen Bilimleri'nden 20 olmak üzere toplamda 120 soru vardır.

Üniversitelere giriş sınavına girmek isteyen her adayın TYT'ye başvuru yapması ve sınava girmesi zorunludur. TYT'de barajı geçemeyenlerin diğer puanları hesaplanmaz ve sınava girmemiş sayılırlar. 

AYT NEDİR?

AYT : Alan Yeterlilik Testi. Burada öğrencilere İkinci bölüm derslerinden sorular sorulur. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden sorular sorulur.

YDT NEDİR?

YDT: Yabancı Dil Testi. Bu testte de öğrencilere yabancı dil sınavlarından sorular sorulur.

Testlerin kapsamı şu şekilde:

YKS'ye lise mezunu olan herkes girebilir. Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.

KEP ADRESİ NEDİR?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarını, gönderildiği biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu tespit eden ve gönderilen içeriğin değişmemesini ve güvenli hale gelmesini sağlayan bir sistemdir.

KEP adresi alma sayfası: 

https://basvuru.hs01.kep.tr/online/