Bu bölümlerde okuyanlara ayda 1000 TL burs.
YÖK tarafından 2017 yılında başlatılan proje , özel bir sınıfta buluşuyor. Temel Bilimler Programları (TEBİP) Üstün Başarı Sınıfı'nda edebiyat dersine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, girişimcilik dersine TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tarih dersine İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve alanında isim yapmış hocalar ile rektörler katılım gösteriyor.
Fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerine, ilk 3 tercihinde yer veren ve yerleşen adaylara, bu sınıflarda okumaları için YÖK 'tne teklif gidiyor.
Teklifi kabul eden öğrencilere ayda 1000 TL burs veriliyor. Öte yandan öğrencilere İstanbul 'da yurt imkanı da sağlanıyor. Kahvaltı ve öğle yemeği üniversite tarafından karşılanırken dört yılın sonunda mezun olan öğrenciler diplomalarında ilk kazandıkları üniversitenin ismi yazacak ve TEBİP programında eğitim aldığı diplomada belirtilecek. Aralarında Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, Hacettepe, Selçuk, Çanakkale Onsekiz Mart, Bolu Abant İzzet Baysal gibi üniversitelerden öğrenciler bu sınıflarda eğitim alıyor.
Hürriyet 'ten Esra Ülkar bugün kaleme aldığı yazısında, bu alanlara her sene 15 'er öğrenci alındığını , şu anda bu sınıflarda okuyan 87 öğrenci olduğunu aktardı.
Derslere alanında en iyi hocalar giriyor. Önemli isimlerin yanı sıra Koç, Sabancı, Boğaziçi, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara gibi farklı üniversitelerden akademik personeller de gelerek bu sınıflta öğrencilere ders veriyor.
Dersler ise hiç kolay değil. Zorlandığı için projeden ayrılan öğrenciler de var. 2.5 puan ortalamasının altında olanlar programdan ayrılmak zorunda kalarak üniversitelerine geri dönüyorlar. Bugüne kadar 37 öğrenci kendi isteğiyle programdan ayrıldı.
Projenin yürütücü isimlerinden İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem şunları söyledi:
"YÖK Başkanımız Yekta Hoca'dan teklif geldi. Üç gün sonra bir program hazırlayıp gittim. Çünkü biz her sene bunun kavgasını veriyorduk. Fizikçi, matematikçi olup öğrenciler iş bulamıyor. Temel bilimler gelişmiyor. Önem gösterilmiyor diyerek senelerdir sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Böyle bir teklif gelince ben hemen atladım. Prof. Dr. Nihat Berker ile programı oluşturduk. Farklı bir program. Örneğin birinci sınıfta tüm bölümlerin dersleri görülüyor. İkinci, üçüncü sınıfta özel dersleri görmeye başlıyorlar. Ortak derslerde beyin bilimi, bilgisayar programlama, girişimcilik gibi dersler var. Haftada altı saat yabancı dil eğitimi görüyorlar. Edebiyat, tarih, bilim felsefesi gibi farklı dersler de alıyorlar. Bu sene de ilk kez sanat tarihi, arkeoloji dersleri alacaklar. Matematik öğrenecek ama edebiyattan, bilim felsefesinden de haberi olsun. Çok yönlü yetişsinler. Onu da sağladık. En iyi, işini seven hocaları, isteyen çocuklarla bir araya getirme programı bu. Farklı üniversitelerden hocalarla, farklı üniversitelerden öğrencileri biz İstanbul Üniversitesi çatısı altında buluşturuyoruz. Organize ediyoruz. Diplomalarda kendi üniversitelerinin adı yazacak. 'İstanbul Üniversitesi TEBİP programında başarıyla eğitim almıştır' diye de not düşülecek. Mezun olduktan sonra hepsi çok rahat iş bulabilecek. İsteyenler gerekli görülen yerlere hoca olarak atanacaklar. Özel sektörde de işleri hazır. ASELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da çalışabilecekler."
Peki siz bu bölümleri ve programı yazar mısınız? Aşağıdaki yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
2020 YKS başvurusu başlıyor. Tarihler için TIKLAYIN
KAMUBULTENİ.COM | ANKARA
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/egitim/superler-sinifi-41430407
Ben yazmam.
Ben biyoloji okumayı dusunuyodum ama türkiye de olmaz yani bakalim bu gerçek bi bilgi mi
6 ay askerlik yaptırın sonra uzman yapın başvuru şartı 6 ay askerlik olsun yaparız
Ne olacak fizik biyoloji... İşşiz kalsınlar diyemi okuyacaklar
Şahsen ben temel bilimlere girmeyi düşündüm fakat türkiye ve temel bilimler deyince insan 10 kere d7şünüyor ve hiç güvenesi gelmiyor.böyle programlarda biyere kadar,bu bölümde "bizim yapacağımız bişey yok" "sizden umduğumuzu bulamadık" gibi bahaneler çok olası gözüküyor.isviçre,norveç gibi bir ülkede olsaydım direk kuantum fizigi veya biyoloji alanlarında çalışmak isterdim ama geleceğimi riske atamam.
Sayın Yetkililer siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz... Siz önce kendi çocuklarınızı gönderin size verilen unvanlardan ben utanıyorum... Yazıktır ki milletin verdiği vergilere...
Devlet ücretsiz su dagitsa yine de içmem güven kalmadı bu memleket insanına peşkeşci yavşak oldu hepsi
Hiç güven vermiyor samimiyetten uzak işler... Üniversitelerdeki kadrolaşmanın niteligi ayyuka çikmışken, genclerimizi beyin göçüne mahkum ederken, 1000 lira bursmuş..