Eskişehir'de Su Fiyatlarına Yüzde 60 Zam Yapıldı! Başkan Vekili: Zamdan Dolayı Üzgünüz

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) Genel Kurulu Kasım ayı ikinci otuurmunda şebeke suyuna yüzde 60 oranında zam yapma kararı aldı. Başkan vekili Aydın Ünlüce yapılan zamdan dolayı büyük üzgünlük yaşadıklarını söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen'in mazeretli olmasından dolayı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Aydın Ünlüce başkanlığında toplanan mecliste, ESKİ'nin 2020-2024 yıllarına ait stratejik planı, yatırım

Eskişehir'de Su Fiyatlarına Yüzde 60 Zam Yapıldı! Başkan Vekili: Zamdan Dolayı Üzgünüz

Yüzde 60 Zam Yapıldı! Başkan Vekili: Zamdan Dolayı Üzgünüz

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) Genel Kurulu Kasım ayı ikinci otuurmunda şebeke suyuna yüzde 60 oranında zam yapma kararı aldı. Başkan vekili Aydın Ünlüce yapılan zamdan dolayı büyük üzgünlük yaşadıklarını söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen'in mazeretli olmasından dolayı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Aydın Ünlüce başkanlığında toplanan mecliste, ESKİ'nin 2020-2024 yıllarına ait stratejik planı, yatırım programı , 2020 yılı yatırım programı, 2020 yılı performans programı ile 2020 yılının bütçesi ile izleyen iki yılın bütçesi görüşüldü. ESKİ Genel Kurulu Kasım ayı ikinci oturumunda gündeme gelen şebeke suyuna yüzde 60 zam tartışmaları da beraberinde getirdi.

AK Parti adına söz alan Sarıcakaya Belediye Başkanı Çam, bütçenin geneline bakıldığında gün kurtarma çabasının göze battığını vurgulayarak, "Bu durum da bütçenin geleceğe yönelik yatırım yerine şekli bir bütçe olmaktan ileri gidemeyeceğini göstermektedir. Kurum bu haliyle bütün ümidini kullanma suyuna yapılacak zamma bağlamış durumda. Bu gün metreküpü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,85 TL’ye yükseltilmek istenmektedir. Her halde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabi tüketici suyu 4,85 TL’ye değil, buna yüzde 8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL olacaktır. Şu anda yeniden değerleme oranı 16,97 TL iken kullanma suyuna yüzde 100’lere yaklaşan oranda zam yapılmaktadır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır" ifadelerini kullandı.

AK parti adına daha sonra söz alan Murat Özcan ise, "ebeke suyuna ciddi oranda zam yapıldı. Bizim makul kelimemize takılmışlar ama 2’94’ten 4,40’a çıktı. Bu makul bir rakam değil. Maliyetlerle ilgili de değil. 5 yılda fazla zam yapılmaması bizim engellememiz nedeniyledir. Çoğu mahallemizde kanalizasyon yok, yağmur suyu için rögar yok. 20 yıldır alt yapının üzerine bir şey koyamadık" şeklinde konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Başkanvekili Ünlüce ise yüzde 60 oranında su zammından dolayı üzgün olduklarını belirterek, "Yapılan zammı ülkede yaşananlardan ayrı tutmak imkansız. 2014-2019’da yapılması gereken normal artış yapılamamıştır. Şimdi hem yatırımlarını yapmak hem de Büyükşehir Belediyesinin yatırımını fonlamak için böyle bir artış söz konusu. Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen’e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan hem CHP grubu aman aman böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasını istemedik. Ama gerçekten çok üzgünüz. Yüzde 60 olması gerçekten üzdü ama Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmek imkansız. Güle oynaya yapılmış bir zam değil." ifadelerini kullandı. ESKİ'nin 357 milyon 700 bin gider bütçesi 370 milyon olarak onaylanırken, bütçe tasarısı EBB meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi.