21. Yüzyıl'da Kabile Hayatı: Tunceli'de O Aile Bulundu

21. yüzyılda kabile hayatı ortaya çıktı. Tunceli 'de Hoşan Dağı 'nda 2500 rakımda yaşamakta olan bir aile bulundu. Aile daha öne kimseyi görmemiş ve burada kabile hayatı gibi yaşıyor.

21. Yüzyıl'da Kabile Hayatı: Tunceli'de O Aile Bulundu

Günün haberi: Birgöl-Erzincan sınırlarının kesiştiği Hoşan Dağı 'nda dağcılar tesadüfen bir aile buldu.

Duyanları şaşkına çeviren olayda, bu aile devletin varlığından habersiz. 7 kişilik aile mağara dönemi yaşıyor. Akrabaları olan Emnine Taşer simli kadın ile dünya evine giren ve dünyaya geldiği gündne bu yana Aleviler için kutsal olarak sayılan Hoşan Dağı 'ndaki barakada yaşamakta olan Hüseyin Taşer 'in çocukları okula hiç gitmemiş, başka insanlarla iletişim kurmamış, mağara şeklinde bir yapı içinde hayatını idame ettirmeye çalışmış.

Mağara şeklinde olan evin içinde hayatını idame ettiren 5 çocuklu bu aileye ulaşmak için gazeteciler 3 saat araçla gidip, 2 saat de yürüdü.

Bingöl ve Erzincan sınırlarının kesişim noktasındaki 2500 rakımlı Hoşan Dağı 'nın zirvesi yamacında bulunan mağara şeklindeki evde yaşamakta olan aile duyanları hayrete düşürdü. 80 yaşındaki Hüseyin Teşar, eşi 78 yaşındaki Emine ve 5 çocuğuyla ilkel şartlarda yaşıyor.

Burada doğduğu ve 80 yıldan bu yana buradan ayrılmadığını dile getiren Hüseyin Taşer, akrabası da olan Emine Taşer ile evliliğinden 10 çocuklarının dünyaya geldiğini söyledi. 5 çocuğundan 30 yıldır haber alamadığı söyleyen Taşer, diğer 5 çocuğunun ise yanlarından hiçbir zaman ayrılmadığının altını çizdi.

Teşar ailesinde hiçbir fert, okula gitmezken, çocukların, iletişim kuramadıkları için konuşma yetilerini kaybedip, kendi aralarında geliştirdikleri işaret diliyle ancak  anlaşabildikleri gözlendi.

Ailenin reisi Hüseyin Teşar, yaşadığı mağara gibi evin, dedelerinin döneminden kendilerine kaldığını ve 300 yıldır burada yaşamın sürdüğünü belirterek, mekanlarını terk etmemekte kararlı olduklarını söyledi. Bölgede gezi yapan

Gazeteciler, Erzincan'da kabile hayatı yaşamakta olan  Teşar ailesiyle görüşebilmek için dağcılarla çıktıkları yolculukta 3 saat araçla gidip, 2 saat de yürüdü.

Gazetecileri karşısında görünce şaşıran Hüseyin Teşar, görüşmeyi ikna sonucu kabul ederken, burada neden yaşadığını anlattı. Teşar, dedelerinin de burada yaşamış olması ve Hoşan Dağı'nın Aleviler için kutsal olması nedeniyle yaşamlarını burada sürdürdüklerini söyledi.

Devletin varlığından haberdar olmayan Teşar ailesinin fertleri, bugüne kadar seçimlerde oy kullanmadıklarını, hiçbir nüfus sayımına da dahil olmadıklarını dile getirdi.

Teşar, "Biz burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. Biz burada sadece hayvanlarımız ile birlikte yaşıyoruz, başka canlı göremiyoruz bile. Bu şartlarda yaşamak çok zor. Vicdanı olan, bize bir el atsın, bize bir yardım etsin. Bu şartlarda yaşamak artık çok zor. Artık yaşamaya gücümüz yok. Dayanma gücümüz kalmadı. Ne olur bize birileri yardım etsin" dedi.

Kamubulteni.com  |  Ankara