Sokağa Çıkma Yasağı Olan İllerde Ekmekler Böyle Dağıtılacak (Evde Ekmek Yapımı)

sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi sonrası en çok araştırılan konu , ekmek sorununun nasıl halledileceği konusu oldu. İçişleri Bakanlığı 81 şehirdeki valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderdi.

Sokağa Çıkma Yasağı Olan İllerde Ekmekler Böyle Dağıtılacak (Evde Ekmek Yapımı)

Ekmekler nasıl dağıtılacak? 81 ŞEHRE TALİMAT VERİLDİ.

Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından on binlerce vatandaş sokaklara akın etti. Sokaklara akın eden vatandaşlar ekmek, gıda , içecek aldı . Marketlerde, büfelerde ve fırınlarda ciddi yoğunluk yaşanırken İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı ve hafta sonları fırınların açık olacağını duyurdu. 

Vatandaşların ekmek ihtiyaçları İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak

31 ŞEHİRDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

30 büyükşehir ile Zonguldak 'ta hafta sonu için ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanlığı , ekmek başta olmak üzere diğer ihtiyaçların fırınların kendi araç ve personelleri tarafından yapılacağını söyledi. Öte yandan Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla da ekmek dağıtımı yapılacak. 

İşte sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller

ADANA  

 DENİZLİ   

 KAYSERİ  

 İZMİR  

 KONYA

ANKARA  

 DİYARBAKIR    

KOCAELİ (İZMİT)       

İSTANBUL

VAN 

ANTALYA    

ERZURUM    

MALATYA    

MUĞLA     

SAMSUN

AYDIN                

ESKİŞEHİR    

MARDİN   

 KAHRAMANMARAŞ    

ŞANLIURFA 

BURSA    

GAZİANTEP    

MANİSA    

SAKARYA

TRABZON 

BALIKESİR   

HATAY    

MERSİN    

ORDU    

TEKİRDAĞ

ZONGULDAK

81 ŞEHİRDEKİ VALİLİKLERE TALİMAT GÖNDERİLDİ

Ekmek dağıtımı yapılması için 81 şehirdeki valiliklere talimat gönderildi. Gönderilen talimata göre Vali ve Kaymakamlar tarafından planlama yapılacak. Planlama ile fırınlar kendi araçları ve personelleri ile ekmek dağıtacak. Yetersiz olan yerlerde ise Vefa Sosyal Destek Grubu araçları ile personelleri devreye girecek. 

Eksik kalan bölgelerde ise kamu kurum ve kuruluşlarının araçları da devreye alınacak.

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

Evde ekmek yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız var.

2 yemek kaşığı kuru maya 
1 yemek kaşığı şeker
1,5-2 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz 

Üzeri için; (Kızarması için

Yoğurt

HAZIRLANIŞI 

Ilık suyu bir kaba dökün ve üzerine maya ile şekeri ekleyip karıştırın. 8-10  dakika bekledikten sonra unu bir kaba koyup tuzu ekleyelim. Daha snra unun ortasını açıp maya ile suyu ekleyin. 

Daha sonra hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur ne kadar yumuşak ve cıvık olursa ekmekleriniz o kadar yumuşak olur. Hamurun yoğururken elinize yapışmaması için ellerinizi arada ıslatın. Ama çok az su ile.

Yoğurma işlemi sona erdikten sonra hamur kabının üstünü kapatın ve dinlenmeye bırakın. Yarım saat 45 dakika sinlendikten sonra (sıcak bir yerde beklesin) hamuru tezgaha alın. Un serptiğiniz tezgahta hamurun havasını alın. 

Daha sonra hamuru 8 parçaya bölün. Kestiğiniz hamurları bezeleyin. 

Bezeleri elimizde yuvarlayarak kenarlarını inceltin. İsterseniz daire şeklinde de yapabilirsiniz. 

Daha sonra bu şekil verdiğiniz hamuur fırın kabına dizin. Üzerine nemli bir bez örtün ve 15-20 dakika bekleyin. Ekmekleriniz mayalanıp şişecektir. Üzerini örtmezseniz ekmekler sert olacaktır. 

Tepsi mayası gelen hamurların üzerlerini açalım ve bir fırça yardımı ile çırpılmış yoğurdu hamurların üzerlerine tek tek sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.

Sonra ekmeklerin üstüne bıçakla ince kesikler atın ki içi de pişsin. 

Ekmekleri önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.