Bugünkü Cuma Hutbesinde O Konu Konuşulacak

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye'deki 81 ilde okunacak Cuma Hutbesi'nde bu hafta 'Kul ve Kamu Hakkı' ele alınacak. 81 ilde Cuma namazını idrak etmek amacıyla camilere akın edecek Müslümanlara kıymetli bilgilerin verildiği Cuma hutbelerinde; İslam'ın dil, dil, cinsiyet ve ırk ayrımı yapılmaksızın bütün insanların haklarını dokunulmaz ve kutsal kabul gördüğü vurgulanarak, bütün alanlarda ve bütün koşullarda adaletli olmayı, hakkı üstün tutmayı, helal ile haram hassasiye

Bugünkü Cuma Hutbesinde O Konu Konuşulacak

Cuma hutbesinin bugünkü metni ve konusu şöyle;

“Yüce Dinimiz İslam, din ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul eder. Her alanda ve her şarta adaleti olmayı, Hakkı üstün tutmayı, helal haram hassasiyeti gözetmeyi emreder. Kul ve kamu hakkını riayet etmeyi, haksızlığını ve zulmün karşısında yer almayı öğütler. Hayatımızın tamamını kuşatanın sorumlulukların başında kul hakkı gelir. Kul hakkına riayet etmek, Cenabı Hakk'a olan imanımızın gereğidir.


Cana, Namusa, Şeref ve Haysiyete Dil Uzatmak Kul Hakkıdır

Müslüman, kul hakkı hususunda son derece hassas davranmalıdır. İnsanların canına kast etmenin namusuna, şeref ve haysiyetini dil uzatmanın kul hakkı ihlali olduğunun bilincindedir.


Dijital Mecrada Da Olsa Gıybet Yapılmamalı İftira Atılmalı

Müslüman birey, gerek gerçek yaşamda gerekse de dijital mecralarda kesinlikle gıybet etmemeli, laf taşımamalı, dedikodu yapmamalı, yalan söylememeli, iftira atmamalı, insan onurunu rencide edecek çeşitli yuvaları yıkacak her türlü söz ve davranışların kesinlikle sakınmalı. Hakkında kesin bilgiye sahip olmadığı hususlarda kesinlikle konuşmamalı.

Müslümanın En Temel Özelliği Hakka Duyarlılıktır

Hak duyarlılığı, Müslümanın en temel özelliğidir. O, ana-baba hakkını gözetir. Eşine ve çocuklarına iyilikle muamele eder. Akraba ve komşularının hukukuna riayet eder.