Regaip Kandilinde Oruç Tutulur mu, Fazileti Nedir? Regaib Kandilinde Ne Oldu?

Mübarek Regaip Kandili geliyor. 18 Şubat 2021 günü Regaip Kandili olarak idrak edilecek. Peki kutlu kandil gecesinde neler yapılmalıdır? Oruç tutulur mu? Oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Regaip Kandilinde ne oldu?

Regaip Kandilinde Oruç Tutulur mu, Fazileti Nedir? Regaib Kandilinde Ne Oldu?

Regaip Kandilinde oruç tutulur mu fazileti nedir? 

İslam Alemi tarafındna mübarek olarak kabul edilen Regaip Kandili geldi. Mübarek Regaip Kandili'nin 18 Şubat 2021 tarihinde olması nedeniyle vatandaşlar, Regaip Kandili günü oruç tutulur mu? Kandil günü oruç tutmanın faziletini araştırmaya başladı.

KANDİL NE ZAMAN?

2021 yılı Regaip Kandili 18 Şubat 2021 Perşembe akşamını Cuma akşamına bağlayan gece idrak edilecek.

ORUÇ TUTULUR MU?

Mübarek Regaip Kandili günü oruç tutmanın fazileti büyüktür. Üç aylardaki ilk kandil günü olan Regaip Kandilinde oruç tutulur. Peygamberimiz (a.s.m)’ın Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevapları var. Regaip Kandili de Recep ayı içerisinde olduğu için fazileti çoktur.

Bu ayda sevaplar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir.  Bu nedenle bu mübarek ayda tutulan oruçların fazileti çoktur.

HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Mübarek Kandil günlerinde yapılacak tüm ibadetler Allah katında faziletlidir. Regaip gününün oruçlu geçirilmesi, namazların zamanında kılınması, Kur-an'ı Kerim okumak, tövbe ve istiğfar etmek, Allah'a ve rasulüne salatı selam getirmek bugünde yapılacak ibadetlerdendir. Bunların yanı sıra ihtiyacı olanlara yardımda bulunmanın da bugün, her gün fazileti yüksektir.

Bu aylara "Çok sevaplı ibadet ayları" diyen Bedüzzaman Said Nursi, Şualar adlı eserinde, "Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise Receb-i Şerif'te yüzden geçer, Şaban-ı Muazzama'da üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarek'te bine çıkar ve cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine çıkar." diyor.

- Mümkünse oruçlu olarak karşılanmalıdır.

- Kazâsı olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması çok iyi olur.

- Kur'an-ı Kerim okunmalı, tövbe, istiğfar edilip tefekkür hali üzere olmalıdır.

- En azından yatsı ve sabah namazları camide cemaatle kılınmalıdır. Bu bütün geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandırır.

BU SÖZLERİ ZİKRETMEK

- "Lâ ilâhe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", "Estağfirullah", "Sübhânallah", "Elhamdülillah", "Allahu Ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm" gibi sözleri zikretmek, tekrar etmek çok sevaptır.

Regaib gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde -gün belirtilmeden- oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/217; el-Mâide 5/2, 97; Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 55; İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 43)

REGAİP KANDİLİNDE NE OLDU?

Hz. Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir. İbnü’l-Cevzî, Regaib orucu ve namazıyla ilgili hadisin Zâhid Ebü’l-Hasan Nûreddin Ali b. Abdullah b. Hüseyin b. Cehdam (ö. 414/1024) tarafından uydurulduğunu ve hadisin başka hiçbir kaynakta geçmediğini belirtir (el-Mevżûʿât, II, 47). Ayrıca isrâ ve mi‘rac olayının Regaib gecesi meydana geldiğine dair rivayetin de aslı bulunmamaktadır (İbn Kesîr, III, 109; Bedreddin el-Aynî, IV, 39). Regaib gecesiyle ilgili özel ibadet ve kutlamalar IV. (X.) yüzyılda ortaya çıkmış olup bu gecenin ilk defa kandil olarak kutlanmasına Kudüs’te 448 (1056), Bağdat’ta 480 (1087) yılında başlanmış, Gazzâlî de bütün Kudüs halkının bu geceyi ihya ettiğini söylemiştir (İḥyâʾ, I, 203). Ebû Tâlib el-Mekkî gibi bazı mutasavvıflar Regaib gecesinden söz etmeyip receb ayının ilk gecesini ihya etmenin müstehap olduğunu belirtseler de (Ḳūtü’l-ḳulûb, I, 121) bu geceyle ilgili rivayetlerin çok zayıf ya da uydurma olduğu hadis âlimlerince tesbit edilmiştir.