Fahrettin Yokuş'tan Kod 29 ile İşten Çıkarılanlar, Üniversite Mezunu İşsizler ve KYK Çıkışı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, işsizlik sorunu, kod 29 ile işten çıkarılanlar ve pandemi dönemindeki sorunlara ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.  Üniversite mezunu işsizlerin KYK borçlarıyla ilgili çözüm çağrılarını sürdüren Yokuş, pandemi döneminde işten çıkarılma yasağına rağmen Kod 29 ile 170 binden fazla kişinin işten çıkarıldığını söyledi.

Fahrettin Yokuş'tan Kod 29 ile İşten Çıkarılanlar, Üniversite Mezunu İşsizler ve KYK Çıkışı

İktidara ve TÜİK'e yönelik çarpıcı eleştirilerde bulunan Yokuş şu ifadeleri kullandı:

Pandemide 3'üncü dalga yaşanırken, her geçen gün vakalar artarak devam ederken kısa çalışma ödeneği maalesef kaldırıldı, nisan ayından itibaren artık yok. Bunun yerine ne olacak? İşten çıkarmalar olacak; işten çıkarılanlara da 17 Mayısa kadar işsizlik ödeneği devam edecek ve sonuçta, işsiz sayımız giderek artacak. Dün itibarıyla, Konya Ereğli Belediyemiz maalesef, 300 çalışanını ücretsiz izine çıkarmıştır. Şu ramazan ayının başlangıcında belediyelerde bu başladıysa, artık diğer kamu kurumları dışındaki özel sektörü sizler düşünün; Türkiye nereye gidecek? Ülkemizde ocak ayı itibarıyla, resmî işsiz sayısı 4 milyona dayanmış -TÜİK diyor bunu- geniş tanımlı işsizlik ise 9 milyonun üzerinde. İşsizlik ve istihdam raporlarına göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 30'lara dayanmış, genç işsizlik ise yüzde 25'leri çoktan geçmiş; en vahimi, üniversite mezunu işsizlerimizin çokluğu. Çalışabilir durumda olan üniversite mezunu 5 milyon 938 bin öğrencimizin, yavrumuzun 2 milyon 200 bini maalesef, bugün, işsiz.

KYK BORÇLARI

Bu, 2 milyon 200 bin üniversite mezunu gencimiz çalışmadığı hâlde, iş bulamadığı hâlde KYK borçlarını faizleriyle birlikte ödüyor, yetmiyor, hacizlerle boğuşuyorlar. Yahu, hiç mi vicdanınız yok, iktidar olarak hiç mi vicdanınız yok? Çalışamayan, işi olmayan bir üniversiteliye nasıl haciz gönderirsiniz? Ama sizin üniversitelilerle ilgili düşünceniz belli: "Her üniversite mezununa iş bulmak zorunda değiliz." diyorsunuz; o zaman, kime iş bulacaksınız? Niye iktidarsınız? Bu sorunun cevabı yok. İşte, bu aymazlığınız yüzünden bizim gençlerimiz perişan, işsiz ve mağdur ama şu ülkede, şu güzel ülkede 1,5 milyonu aşkın göçmen sayenizde kayıt dışı çalışıyor.

"GÖÇMENLERLE İLGİLİ ÇÖZÜMÜNÜZ YOK"

Hem gençlerimizin işsiz olmasına sebep oluyor hem de ülkemizin kaynak kaybetmesine sebep oluyor ama sizin, göçmenlerle ilgili bir çözümünüz de yok çünkü siz hiçbir konuya samimiyetle bakan bir anlayış içinde değilsiniz ki. Ülkeyi göçmenler ülkesine çevirdiniz. Genç beyinlerin bu ülkeden neden kaçtığını bir düşünün bakalım. Sizin bu yanlışlarınız yüzünden bizim genç neslimiz "Biz bu göçmenlerle yaşamak zorunda değiliz." diyor ama siz diyorsunuz ki: "Yaşayacaksınız." Yaşamayacağız, yaşamayacağız! 

"KOD 29"

Bir de kod 29 var. Arkadaşlar, nasıl bir ülke bu ya? Kod 29 çıkarmışlar. Vicdan ya! 170 bin işçi kod 29'dan maalesef, işten atılmış şaibeli bir şekilde, iftiraya uğrayarak. Gelin, bari bunu düşünün, düzeltin. Bari bu konuyu bir ciddiyetle ele alalım da insanların aile bütünlüğüne şerefine, namusuna leke sürülmesine son verelim diyor, hepinize saygılar sunuyorum.