Fahrettin Yokuş: Türk Tarımındaki 5 Temel Sorunu Çözülürse, Önemli Mesafe Alırız

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM Genel Kurulu'nda tarım sektörünün sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Yokuş: Türk Tarımındaki 5 Temel Sorunu Çözülürse, Önemli Mesafe Alırız

TARMAKBİR'in tarım işletmeleriyle ilgili hazırladığı raporu ve önerileri kürsüden hatırlatan Yokuş, çözüm önerilerinin hayata geçirilmesiyle birlikte bir Türk tarımının önemli sorunlarının da son bulacağını söyledi.

Yokuş TBMMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında şunları söyledi:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; "TARMAKBİR" adlı tarım işletmeleriyle ilgili bir kuruluşun sektör raporunda tarımın 5 temel sorunu ve çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:

"1) Maliyet artırıcı unsurların çözümlenememesi: Girdi maliyetlerinin (elektrik, mazot, gübre, ilaç) dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi ve piyasa manipülasyonları sektöre büyük zarar vermektedir. Çözüm: Tarımsal aracılara akreditasyon sistemi getirilmeli, tarımsal üretim için kullanılan mazotta özel tüketim vergisi kaldırılmalı, tarımsal üretimde yenilenebilir enerjinin kullanımı teşvik edilmeli, tarımda kullanılan elektrik bedeli hasat sonunda ödenmeli.

2) Çiftçi eğitimi ve uygulamalarının yetersiz olması: Yeni teknolojiler, üretim sistemleri, pazarlama sistemleri, teşvikler ve mevzuat konusunda üreticilerin bilinçlendirilmesine genç nüfusun tarımsal üretime özendirilmesine ve teşvik edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çözüm: İlgili özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve yayın kuruluşlarıyla beraber yaygın bir çiftçi eğitimi hedeflenerek arazide uygulamalı ve kontrollü eğitim verilmelidir.

3) Tarım arazilerinin parçalı ve dağınık yapısı: Tarımsal arazilerin çok parçalı ve dağınık yapısı üretim maliyetlerini artırmakta, modern tekniklerin uygulanması ve ulaşım ağının inşasını zorlaştırmakta, çiftçinin kazancını düşürmekte ve tarımsal rekabet ile tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Çözüm: Arazi toplulaştırması ve sınırsız köy projeleri çalışmaları hızlandırılmalıdır.

4) Tarımsal üretimde verim ve kalitenin düşük olması: Toprak ve iklim şartlarına uygun tür ve çeşit seçiminde uygun tedbirlerin gübreleme, sulama ve benzeri gibi kullanılmaması nedeniyle verim ve kalite düşüktür. Arıtma tesisi bulunmayan sanayi kuruluşları toprağı ve yer altı sularını kirletmekte ve bu durum tarımsal üretimde verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır. Çözüm: Artan nüfus ve beslenme zorunluluğunu dikkate alarak yeni tarımsal üretim teknolojileri geliştirilmesi, bu amaçla TÜBİTAK tarafından "Tarımsal ARGE" başlığı altında özel bir destek programı geliştirilmesidir. Özellikle küçük ölçekli tarıma dayalı işletmelerin çevre korumaya yönelik faaliyetlerinde ekonomik analizler iyi yapılmalıdır.

5) Sulanabilir arazi miktarlarının azlığı ve mevcut su kaynaklarının etkin kullanılmaması sulanabilir arazi miktarlarının nedeniyle ülkemiz özellikle yağlı tohumlu bitkilerde ithalata mahkûmdur. Suyun etkin kullanılmaması nedeniyle hem gereksiz su sarfiyatı olmakta hem de üretim artırılamamaktadır.

Çözüm: Sulanabilir arazi miktarı artırılmalı, başta damlama sulama sistemi olmak üzere yeni sistemler uygulanarak suyun etkin kullanımı sağlanmalı, bu tip projelere verilen destekler artırılmalı, gübrelemenin etkin yapılabilmesi ve iş gücü maliyetinin artırılması amacıyla basınçlı sulama sistemiyle birlikte kullanımının yaygınlaştırılması." deniliyor. Evet, bu raporda söylendiği gibi eğer bu uygulamaları biz tarımda hayata geçirebilirsek Türk tarımının önemli sorunlarını çözmüş oluruz diyorum.