Toplu Sözleşme Görüşmelerinde EYT ve Taşeron Israrı

Hak İş Genel Başkanı 'ndan taşeron ve emeklilikte yaşa takılanlar hakkında açıklama geldi. Devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde son durumu aktaran Arslan, taşeron ve EYT sorunlarını dile getirdi. İşte son bilgiler.

Toplu Sözleşme Görüşmelerinde EYT ve Taşeron Israrı

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken Hak İş 'ten taşeron ve EYT açıklaması geldi.

Hak-İş Konfederasyonun ATO Congresium'da düzenlenen 14. Olağan Genel Kuruluna katılan Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, son dönemlerde Türkiye ekonomisi üzerine bazı oyunlar oynandığına söyledi ve  yapılan bu oyunların amacının Türkiye'yi yeniden IMF' ye götürmek olduğunu ifade etti.

İMF ile yapılan tüm anlaşmaların krizle sonuçlandığını ifade eden Arslan "Hak-İş olarak IMF'nin Türkiye'den gitmesi için birçok eylemler yaptık. 'IMF defol' dedik. IMF'nin yeniden Türkiye'ye gelmesini asla kabul etmiyoruz. Çünkü IMF demek işsizlik, daha fazla yoksulluk, daha fazla borç demektir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin IMF konusundaki kararlılığını buradan bir kez daha tebrik ediyor ve destekliyoruz." dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR SORUNU

Açıklamasının devamında emeklilikte yaşa takılanlar meselesine değinen Arslan, bu sorunun IMF politikalarının bir sonucu olduğunu söyleyerek, "Hak-İş olarak, prim ödeme gün sayısını doldurmuş ancak yaş nedeniyle emekli olamayanlardan, özellikle işten çıkarılan, çalışma gücünü kaybetmiş ya da sektörde iş bulamayanlar için çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

Kıdem tazminatı sorununa da değinen Arslan, "Sendikasız ve güvencesiz, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalışmaya her zaman itiraz ettik ve itiraz etmeye devam ediyoruz. İşsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla yeni sistem ve modeller geliştirilmesini istiyoruz. Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatında kazanılmış haklardan geriye gidişe neden olmayacak ve istisnasız bütün çalışanların kıdem tazminatına kavuşacağı güçlü bir model istiyoruz." dedi. 

TAŞERON İŞÇİLER

TİS taleplerini Bakanlığa ilettiklerini ifade eden Mahmut  Arslan, "Bu bağlamda, kadroya geçen işçiler ile kapsam dışında bırakılan taşeron işçilerin de çerçeve protokole dahil edilmesini ve artışlardan yararlanmasını istiyoruz. Hak-İş olarak, toplu iş sözleşmesinin kısa zamanda, masada uzlaşmayla sonuçlandırılmasını umut ediyoruz." dedi.

ASGARİ ÜCRET

Asgair ücretlilerin durumuna da değinen Arslan,  "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı, demokratik katılım ve temsile uygun bir hale getirilmelidir. Komisyonda, Hak-İş de DİSK de olmalıdır. Asgari ücret, işçinin ailesiyle birlikte geçimini sağlayacak şekilde belirlenmelidir. Bütün ücretlilerin, ocak ayında almış olduğu maaş yüzde 15'lik vergi dilimine tabi iken, önce yüzde 20'ye, sonra yüzde 27 ve yüzde 36'ya kadar çıkmaktadır. Bu oranların indirilmesini talep ediyoruz. İş kazaları, sosyal ve ekonomik bir yara olarak, çalışma hayatının en önemli sorun alanlarından biri olmaya devam etmektedir. İnsana saygı temelinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA