Taşeronda Önemli Rapor Yayımlandı

Taşeronda son dakika gelişmesi. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından 2018 yılı raporu yayımlandı .Yayımlanan raporda taşeron meselesindeki sorunların çokluğu dikkatleri çekti.

Taşeronda Önemli Rapor Yayımlandı

Kamu Denetçiliği Kurumu bir rapor yayımladı.

Memurlar 'da yayımlanan raporda, 2018 yılında kurumlara, usulsüzlükler nedeniyle yapılan uyarılar ve bu uyarıların cevaplarına yer verildi. Yayımlanan raporda, kamu kurumlarına en çok yaılan itirazların taşerona kadro süreci ile ilgili olduğu görüldü.

2018 yılındaki süreç ile taşeron işçiler kamuya alındı. Aralık 2017 döneminde yayımlanan KHK ile kadronun önü açılmış, Nisan ayında işçiler kamu kurumlarının bünyesine alındı. 

Kamu Denetçiliği Kurumu 2018 yılı içerisinde taşeron personelin kadroya geçmesi sebebiyle çıkan uyuşmazlıklar sebebiyle özellikle çalışma ve sosyal güvenlik konusunda şikayet sayısının arttığına raporunda vurgu yaptı.

Yapılan bu vurguda, kamu kurumlarına, taşerona kadro ile ilgili yapılan uyarılar ve bu itirazlara verilen olumlu olumsuz cevaplara yer verildi. 

Şikayet sayıları ve şikayet konuları şu şekilde;

BAŞVURU KONUSU

ŞİKAYET SAYISI

Kamu personel rejimi

4705

Çalışma ve sosyal güvenlik

4319

Adalet, milli savunma ve güvenlik

1202

Mahalli idarelerce yürütülen hizmetler

1122

Ekonomi, maliye ve vergi

587

İnsan hakları

331

Sağlık

313

Diğer konu ve alanlar

117

Engelli hakları

117

Sosyal hizmetler

106

Söz konusu haberde bir tavsiye kararı şu şekilde verildi:

amu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 üncü maddesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda yer alan düzenlemelere uygun olarak sınav komisyonunun oluşturulduğu, ancak, sınav komisyonunun başvuran hakkında mevzuatta belirtilen kriterlere uygun olarak değerlendirme yaptığının sunulan belgelerden tespitinin mümkün olmadığı, yine oy birliğiyle adayların başarılı/ başarısız olarak değerlendirildiği, her bir üye tarafından yapılan değerlendirmenin ve gerekçesinin ayrı ayrı tutanağa geçirilmesi yönünde de mevzuatta bir açıklık bulunmadığı anlaşılmıştır. Başvuranın devam eden davasının yapılan sınav değerlendirmesine etkisi yönünde somut delillerin sunulamamış olması karşısında, idarenin başvuruya konu işleminde hukuka aykırılık tespit edilememiş olması nedeniyle başvuranın sözlü sınavının geçersiz sayılarak sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi talebinin reddine; sözlü sınavların iyi yönetim ilkelerinden olan "nesnellik", "tarafsızlık", "şeffaflık", "hesap verilebilirlik" ve "kararların gerekçeli olması" ilkelerine uygun yapılmasını teminen, İdarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlar öncesinde bilgi soruları ve cevap anahtarlarını hazırlaması, sınavlara giren adaylara sorulan sorular ve adaylar tarafından verilen cevapların ve ilaveten komisyon üyelerince takdir edilen puanların gerekçelerini ortaya koyacak tedbirler alması yönünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlüğüne Tavsiyede Bulunulmasına karar verilmiştir.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gönderilen 01/10/2018 tarihli cevabi yazıda; Tavsiye Kararımıza istinaden sürekli işçi kadrosunda çalışan başvuranın meslek kodunun, fiilen yaptığı işe uygun hale getirildiği bildirilmiştir.

Başvuranın Sürekli İşçi Kadrosuna Geçiş İşlemlerinin İlgili Mevzuat Hükümleri Doğrultusunda Tamamlanması

Başvuran, 11/11/2015 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde güvenlik görevlisi olarak raporlu olan çalışanların yerine çalışmaya başladığını, işçi kadrosuna geçiş başvurusunun 4/12/2017 tarihinde fiilen çalışmadığı gerekçesiyle reddedildiğini, oysa bu tarihte ücretsiz izinli olması nedeniyle iş sözleşmesinin askıda olduğunu ve sigorta çıkışının 1/04/2018 tarihinde yapıldığını, işçi kadrosuna geçiş hakkı varsa bu hakkının yerine getirilmesini talep etmektedir.

Kurumumuzca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde; 4/12/2017 tarihinde çalışıyor olma şartını yerine getirdiği anlaşılan başvuranın sürekli işçi kadrosuna geçiş başvurusunun, 4/12/2017 tarihinde çalışmadığı gerekçesiyle reddi yönünde tesis edilen işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmak suretiyle başvurunun kabulüne, başvuranın sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemlerinin ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda tamamlanması yönünde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Tavsiyede Bulunulmasına karar verilmiştir.

2018 yılında KDK 'ya en çok başvuru taşerona kadro süreci ile ilgili oldu. Bu kararların bazıları çözüme kavuşturulruken bazıları hala çözüm bekliyor.

Kamubulteni.com  | Ankara
Kanya: Memurlar.net