Son Dakika Taşeronda Toplu Sözleşme Müjdesi: Yüksek Maaş Zammı İlave Tediye Müjdesi

Taşeronda sevindiren haber bir ilçeden geldi. Gelen son dakika bilgisine göre ilave tediye, ikramiye, ödeme, maaş zamlarının yüksek olduğu toplu iş sözleşmesine imzaların atıldığına yer verildi.

Son Dakika Taşeronda Toplu Sözleşme Müjdesi: Yüksek Maaş Zammı İlave Tediye Müjdesi

Son dakika: Taşeronda ikramiye ve maaş zammı.

Mezitli Belediyesi çalışanları toplu iş sözleşmesi imzaladı ve imzalanan TİS işçileri sevindirdi. Belediye başkanlığı bağlı Mutlu Mezitli Şirketi bünyesinde  çalışmakta olan işçileri kapsayan toplu sözleşme, belediyenin otoparkında gerçekleşti ve toplu sözleşmeye çalışanlar Mezitli Belediyesi, Mutlu Mezitli A.Ş. ve DİSK Genel İş Sendikası  katıldı. TİS'de işçilere çok sayıda hak çıktı. 

MAAŞ, SOSYAL VE MALİ HAKLAR

130 kadın çalışan, 427 erkek çalışan olmak üzere toplamda 557 kişinin faydalanacağı toplu sözleşmede haftalık çalışma saati düşürüldü. 45 olan saat 40'a çekildi ve işçi yılda 33 gün daha eksik çalışacak. 

FAZLA ÇALIŞMAYA YÜZDE 40 ZAM

Vardiyalı çalışanlar ile gece çalışması yapanların ücretleri iyileştirilirken, fazla çalışma ücretleri eskiye göre yüzde 40 oranında artış gerçekleştirildi. Pazar günü çalışmaları ile ilave 2 yevmiyeden 1 ilave 3 yevmiyeye çıkartıldı.

İşte TİS'deki hükümlerden bazıları:

Resmi olmayan bayram izinlerinde çalışanlara ilave 1 yevmiye ücret ödenmesi,

Yıllık ücretleri izin süreleri yüzde 20 ile yüzde 40 oranında artırılması, ücretli sosyal izinlerin süreleri ve kapsamları geliştirilmesi,

Kadrolu işçilere her yıl verilen kıdem zammı şirket çalışanlarının da yevmiyelerine yansıtılması gibi kararlar alındı.

Arazide çalışan işçilere günlük 3.60 TL verilecek. Bu ücret kadınlara 5.60 TL olarak verilecek. 

GEÇMİŞ HAKLAR TOPLU ÖDENECEK

Öğrenim yardımı, eğitim teşvik primi, temizlik ve hijyen primi, kirletici ve yıpratıcı iş primi, teknik unvan primi, uzun yol primi, işçi bayram primi gibi primler bu sözleşme ile verilmeye başlandı.

EVLİLİK, ÖLÜM, YEMEK YARDIMI

Yemek yardımı günlük 5 TL’ den 16 TL’ ye çıkartıldı. Aylık 416 TL net yemek kartı olarak verilecek.

YAKACAK YARDIMI

Yakacak yardımı aylık 30 TL’den 50 TL’ye çıkartıldı.

İLAVE TEDİYE MÜJDESİ

Yıllık ilave tediye ikramiye 10 yevmiyeden 12 yevmiye çıkartıldı. Çalışanlar 1 Temmuz’dan bu yana hak ettikleri yılsonuna kadar birikmiş alacaklardan kişi başına 1.000 TL ödenecek. Bu maddeler ele alındığında 2 bin 500 TL’den 3 bin 650 TL’ ye çıkartıldı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan yaptığı son dakika açıklamasında, “Ülkemiz siyasal-ekonomik-toplumsal açıdan krizli süreçte çok zor bir dönemden geçiyor. Bu olumsuzluklardan en çok siz işçiler nasibini alıyorsunuz. Dünyayı saran pandemi salgını da etkisini hızla artırarak herkesi doğrudan etkiliyor. Tarımdaki çöküş, esnafların işyerini kapatması gibi etkenler işsiz sayısını yüzde 25-30’lara ulaştırmıştır. Fiili enflasyon yüzde 30’lara ulaşmıştır. Ulusal vergi toplamının düşmesi, inşaat sektöründeki kriz belediye gelirlerini alt-üst etmiştir. Vatandaşın 2/3’ si emlak vergisini dahi ödeyemez duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Başkan Tarhan, “Ülkemizin değerleri, güzellikleri tek, tek yok oluyor. Halkımızın demokrasiye olan gereksinmesi; yalan, korku ve şiddetle bastırılıyor. Böylesine kötü ortamda güzel ülkemizde; böyle bir tablo içinde demokrasiyi ve sendikal hakları geliştirme çabasında siz işçi emekçileri mutlu etmek amacıyla toplu sözleşme imzalıyoruz. Derdimiz, çabamız, gönlümüz sizleri daha mutlu kılmak. Eşit işe eşit ücret uygulanmasını belediyemizde gerçekleştirdik. Sahada çalışan kadın çalışanlarımıza pozitif ücret uygulanmasına devam ediyoruz” dedi.

ŞARTLARI ZORLAYIN EN İYİSİNİ VERİN

DİKS Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy Başkan Tarhan’a teşekkür ederek, “Başkanımız Neşet Tarhan, görüşmeye katılan belediye bürokratlarına ‘Belediyenin bütün imkanlarını zorlayın, verebileceklerinizin en iyisini verin’ diyerek önemli bir irade ortaya koymuştur. Bu da bizim elimizi son derece güçlendirmiştir. Biz her zaman Mezitli Belediyesi ile Türkiye’ye örnek olacak sözleşmeleri imzaladık. Pandemi koşullarına rağmen yapılabilecek en iyi sözleşmeyi imzaladık. Toplumun sağlığı için her türlü çabayı gösteren değerli çalışanlarımız her şeyi hakkediyor. Başkanımız Neşet Tarhan ve belediye çalışanlarımıza bu destekleri nedeniyle teşekkür ederim” dedi.

Kamu Bülteni notu: Söz konusu zam kararının örnek olması, diğer belediyeler, KHK ile kadroya geçen 4/d'li işçiler içinde alınması gerekmektedir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA