Son Dakika: AK Parti'den Taşeron ve 4/d İşçilere Maaş Açıklaması

Son dakika haberi: Taşeron işçiler ile kadroya geçen işçilerin maaşları için hükümetten bir açıklama geldi. Gelen açıklamanın detayları ile işçilerin aldıkları maaşa bakılınca TİS öncesi durumun kötüleştiği görüldü.

Son Dakika: AK Parti'den Taşeron ve 4/d İşçilere Maaş Açıklaması

Taşeron sonrası ücret farkı arttı. Durum çok daha kötü.

Cumhuriyet 'ten Mustafa Çakır , kaleme aldığı yazısında taşeron sonrası maaş sıkıntısını yazdı ve yaşanan mağduriyetleri dile getirdi. Aynı işi yapan işçilerden taşeron işçi olan daha fazla maaş alırken kamuya geçen işçi daha az alıyor. 

KGM 'DE İKİ KAT FAZLA MAAŞ

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçilere , 3 farklı skalaya göre maaş ödemesi yapılıyor. Aynı işin yapılmasına rağmen oluşan bu maaş skalalarında fark iki kat kadar artabiliyor. Son düzenlemenin ardından işçilerin durumu daha da kötü. 

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı tarafından TBMM'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 'nun yanıtlaması için verilen soru önergesinde , KGM bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarında oluşan farklılıklar sorulduı. Eşit işe verilen 3 ayrı maaş türünde farkın 2 kata kadar çıktığının belirtildiği soru önergesinde,  “Ücret skala farklılıklarının kaldırılarak eşit işe eşit ücret ödenmesi gerekmektedir. Bakanlık olarak Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde aynı işi yapan çalışanların maaşları arasında iki katına yakın fark olmasına yol açan ve çalışma barışını bozan ücret skalasında düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz” denildi. 

CEVAP GELDİ

Soru önergesine Ulaştırma Bakanlığı 'ndan cevap geldi. Bakan Adil Karaismailoğlu 'nun imzası ile verilen cevapta, KGM bünyesinde;

15 Temmuz 2005 tarihinden önce alınmış işçilere yürürlükte olan 18. İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin (Ek-1/A) ücret skalasına göre maaş verildiği, 

15 Temmuz 2005 tarihinden sonra işe alınarak çalıştırılan işçilere sözleşmenin (Ek-1/B) ücret skalasına göre maaş verildiği,

Yüklenici aracılığı ile çalışmakta iken 29 Nisan 2015 tarihli protokol kapsamında kadroya alınan işçilere ise sözleşmenin (Ek-1/C) ücret skalası olmak üzere 3 farklı ücret skalasına göre maaş verildiği bildirildi. 

KHK İLE KADROYA GEÇEN İŞÇİLER

Bakan Karaismailoğlu, soru önergesine verdiği cevabın devamında ise 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçilerin durumuna değindi ve bu işçilerin, kadro öncesi imzalanan hizmet alımı sözleşmeleri ve yüklenici firma tarafından ödenen ücretlere ilişkin bordrolara göre ödeme aldığına yer verildi.

Bakan açıklamasında, “İşçilerin işe giriş tarihlerine göre ücret skalalarının tespit edilmesine ilişkin madde hükmü, ilk defa 15 Temmuz 2005 tarihinde imzalanan 11. İşletme Toplu İş Sözleşmesi ile kabul edilmiş olup, söz konusu tarihten sonra işe giren tüm işçilere (daimi -normal-, şehit yakını, gazi, engelli, eski hükümlü) uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.  

TİS 2 YILDA BİR YENİLENİYOR

Yanıtın sonunda ise işçilerin toplu sözleşmelerinin 2 yılda bir yenilendiğine yer verildi. 

Siz de aşağıdaki yorum kısmından , yaşadığınız sorunu yazabilirsiniz.

TAŞERON-4/D HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN