İşçilere Kötü Haber: Maliye Bakanı'ndan Taşeron Açıklaması

Taşeron işçileri ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, vekillerden gelen taşeron sorunları sorularına cevap verdi.

İşçilere Kötü Haber: Maliye Bakanı'ndan Taşeron Açıklaması

Taşeronda kötü haber.

Binlerce işçiyi ilgilendiren son dakika açıklaması. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM'de taşeron işçilerle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Hazine ve Maliye yeni Bakanı Elvan, kadro alamayan taşeron işçiler ile yüzde 70 kısıtına takılan işçilerin durumuna değindi.

MİLLETVEKİLLERİ SORDU

Komisyonda Bakan Lütfi Elvan'a taşeron sorunu şu şekilde yönlendirildi:

Erhan Usta: "Sayın Bakan, malum bu taşeron üzerinden çalışan işçilerin önemli bir kısmı kadroya alındı, ancak hâlâ KİT’lerde çalışan –sizin sorumluluk alanında olduğu için özellikle söylüyorum- taşeronlar kadroya alınmadı. Ayrıca, hastane bilgi yönetim sisteminde çalışanlar, mutfakta çalışanlar, şoför olarak çalışan taşeronlara da kadro verilmedi. Burada ciddi bir mağduriyet ve haksızlık var, bunlara ilişkin bir şey yapacak mısınız, bu sene kadroya alacak mısınız?"

Süleyman Girgin: "Sayın Bakan, 696 sayılı KHK’yle taşeron işçilerin kamuya geçişi için personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılma şartı getirilirken bir hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sayılabilmesi için, yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderlerinin oluşması şartı aranmıştır. Söz konusu yüzde 70 şartı nedeniyle araçlı, cihazlı ve malzemeli ihalelerde çalıştırılan ih alesinde işçilik giderinin yanı sıra araç cihaz ya da malzeme gideri olan çok sayıda işçi kamuya geçiş hakkından yararlanamamıştır. Bu koşul, iktidar tarafından “Tek bir taşeron işçi bile dışarıda kalmayacak.” sözüne aykırı olduğu gibi, Anayasa’nın eşitlik ilkesine, akla, mantığa ve vicdana da aykırıdır. Mağduriyeti önlemek için bir çalışma yapacak mısınız?"

BAKAN LÜTFİ ELVAN'DAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, taşeron sorusuna , "Sayın Usta “KİT’lerde çalışan taşeronlar kadroya alınmadı.” dedi. Bir de yine bir başka arkadaşımız yüzde 70 kısıtından bahsetti. Yine, 4/B’lilere yönelik bir soru soruldu. Bizim, açıkçası, 2021 yılı programımızda bu noktada şu anda herhangi bir çalışmamız söz konusu değil ama tabii, arkadaşlarımız tekrar bakabilirler, gözden geçirebilirler, tekrar değerlendirebiliriz ve buna yönelik olarak da net bir şekilde size cevabımızı iletebiliriz arkadaşlar." şeklinde cevap verdi.

Bakan Elvan, taşeron ve yüzde 70 kısıtına takılanlar için 2021 programlarında bir çalışma olmadığını söyledi. Bakan, tekrar bakılabilir dedi.