İlave Tediye Öncesi Flaş Karar (Taşeron ve Kamu İşçileri Dikkat)

Taşerondan kadroya geçen işçilere ve kamu işçilerine yapılacak ilave tediye ödemeleri için son dakika haberi geldi. KDK , ilave tediye için önemli bir karara imza attı. İşte o karar ve detaylar.

İlave Tediye Öncesi Flaş Karar (Taşeron ve Kamu İşçileri Dikkat)

Taşeronda ilave tediye öncesi flaş karar.

Kadroya geçen taşeron işçiler ile kamu işçileri geçtiğimiz yıldan bu yana ilave tediye ödemesi alıyor. Yılda 52 günlük ilave tediye ödemesi alan işçiler , bunları 4 taksit şeklinde alıyor. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ TEDİYE ALAMIYOR

Kadroya geçen taşeron işçiler ilave tediye ödemelerinden faydalanırken belediye işçileri tediye ödemelerinden faydalanamıyor. 

KDK 'DAN KARAR

Gebze Belediye Başkanlığı bünyesinde taşeron işçi olarak çalışırken kadroya geçen bir işçi , ilave tediye ödemelerinden faydalanmak için Kamu Denetçiliği Kurumu 'na başvuru yaptı.KDK ise başvuruyu inceledi ve bir tavsiye kararı aldı.

İşçi , KDK 'ya yaptığı başvuruda şu talebi aktardı:

"Başvuran, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından kamuda çalıştırılan işçilerin kadroya alındığını, bir kısmının ilave tediyeden faydalandıklarını, ancak belediye şirketlerinde işçi statüsünde istihdam edilen işçilerin söz konusu ilave tediyeden faydalandırılmadığını, bu durumun ayrımcılığa sebep olduğunu ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia ve ifade ederek genel bütçeli kurumlarda sürekli işçi kadrosunda çalışan personele 52 günlük tediye verilirken belediye şirketlerinde aynı statüde çalışan personele söz konusu tediyenin ödenmemesinden kaynaklanan mağduriyetin giderilmesini talep etmektedir."

BELEDİYE ŞİRKETLERİ BU KAPSAMDA DEĞİL

Hazine ve Maliye Bakanlığı 23/01/2019 tarih ve 338 sayılı yazısında konu ile ilgili şunları söyledi:

"Belediyeler tarafından kurulan şirketlerin 6772 sayılı Kanun kapsamında yer almadığı ve bu şirketlerde çalışan işçilere anılan Kanun kapsamında ilave tediye ödenmesine imkân bulunmadığı mütalaasına yer verilmiştir."

BELEDİYE YARGITAY 'IN KARARINI DİKKATE ALDI

Bunun üzerine Gebze Belediye Başkanlığı 'ndan görüş istendi. Belediye ise Yargıtay 'ın kararını örnek göstererek şunları söyledi: 

"Belediye şirketlerindeki işçiler 6772 sayılı Kanun kapsamında kabul edilmediğinden bu işçilere ilave tediye ödenemediği, Yargıtay’ın daha önceden belediye şirketlerindeki işçilere de ilave tediye ödeneceği kararını verdiğini, ancak Yargıtay’ın görüş değiştirdiği ve emsal niteliği taşıyan belediye şirketlerindeki işçilere ilave tediye ödenmeyeceğine hükmettiği açıklamasına yer verilmiştir."

KDK KARARI

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yayımlanan tavsiye kararında ise başvurunun kabul edildiği bildirildi. 

İşte Ombudsman Şeref Malkoç 'un imzası ile yaymlanan karar:

Belediye şirketinde işçi statüsünde çalışan başvuranın 6772 sayılı Kanunun 1 inci maddesi kapsamında ilave tediyeden faydalandırılması hususunda GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Gebze Belediye Başkanlığı tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

Kararın BAŞVURANA ve GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞINA tebliğine,

Kararın bir örneğinin bilgileri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonuna gönderilmesine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi’nce karar verildi.

Kadın - erkek taşeron işçiler bu sayfada toplanıyor >>TIKLA KATIL

TAVSİYE KARARI

KDK 'nın bu kararı nihai karar değil tavsiye kararıdır. Kararın Gebze Belediyesi ve Aile Bakanlığı 'na gönderilmesi sonrası çalışmaların yapılması ve ilave tediye için beklenen düzenlemenin yapılması bekleniyor.

Ombudsman 'ın kararının tam metni için TIKLAYIN

2019 SON TEDİYE ÖDEMESİ 13 ARALIK 'TA

13 Aralık 'ta 2019 yılı ilave tediye ödemelerinin son taksidi verilecek. 

SÜREÇTEN ANBEAN HABERDAR OLMAK İÇİN  UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN