İlave Tediye Ödemesi Hakkında 2 Sevindiren Karar

Kadroya geçen taşeron işçilerin ilave tediye ödemeleri hakkında yargıdan sevindiren karar geldi. Belediye şirketlerinde çalışan işçilere tediye ödemesi için sevindiren kararlar haberimizde.

İlave Tediye Ödemesi Hakkında 2 Sevindiren Karar

2019 yılı ilave tediye ödemeleri hakkında son dakika gelişmesi.

Geçtiğimiz 30 Ocak günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde, 2019 yılı ilave tediye ödeme tarihlerine yer verildi. İlave tediye ödemesi açıklamasının ardından ilk ikramiyeler 31 Ocak 2019 günü hesaplara yattı. 

İkinci ilave tediye ödemesi de 31 Mayıs günü hesaplara yatacak.

Geçtiğimiz yıl kadroya alınan taşeron işçilerinin bir kısmı da ilave tediye aldı. Ancak belediyeler bünyesindeki kamu işçileri ilave tediye ödemesi almadı.  Kamu kurumlarında kadroya geçirilen taşeron işçiler, nisan ayında kadrolu oldukları için ilave tediye ödemeleri 4 taksit altında aldılar.

Belediyelerde ve iştiraklerinde çalışan işçiler de diğer kamu işçileri gibi ilave tediyeden yararlanmaktadır. Geçen yıl belediyelerdeki taşeron işçiler doğrudan belediyede değil, belediyenin veya iştiraklerinin kurduğu şirketlerde kadroya alınınca uygulamada tereddüt oluştu. Sayıları az olmakla birlikte bazı belediyeler, kadroya geçirdikleri işçilere ilave tediye öderken, belediyelerin çoğunluğu ilave tediye ödemesi yapmadı.

TEDİYELERİN ÖDENMEME NEDENİ

Belediyelerin tereddütte kalmasında eski Maliye Bakanlığı'na bağlı, lağvedilen Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün verdiği görüş yazısı da etkili oldu. Söz konusu yazıda, belediyeler tarafından kurulan şirketlerin, ilave tediyeye ilişkin 6772 sayılı kanunda tanımlanan kamu kurumları arasında yer almadığı belirtildi.

Bu görüş yazısının ardından, bazı belediyeler, şirketlerinde çalışan işçileri için daha önce yaptıkları ilave tediye ödemesine de son verdi.

2 ÖNEMLİ KARAR

Taşeron işçiler tarafından açılan dava Yargıtay 22. Hukuk Dairesinde görüldü ve geçtiğimiz yılın Mayıs ayında yeni bir karar imza atıldı. Söz konusu kararda, belediye şirketinin kamu kuruluşu değil, özel hukuk hükümlerine tabi şirket olduğuna yer verilirken bu karar beklentileri boşa çıkardı.

Bu kararın ardından 2 sevindiren karar geldi.

Antalya Bölge İdare Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen önemli kararlar , işçileri sevindirdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 27 Kasım 2018 'de verdiği kararın dava nedeni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ne ait İETT bünyesinde, taşerona bağlı olarak çalışan bir işçi tarafından açılan tediye ödemesi davası oldu.

Söz konusu davada firmanın yüzde 99 'luk hissesinin belediyeye, yüzde 1 'lik kısmının ise belediyenin bir iştirakine ait olduğuna dikkat çekdi ve işçilerin işe alınmalarında, işin yapılmasında ve işin yönetiminde İETT'nin söz sahibi olduğu, işveren yetkilerini kullandığı kaydedildi. Yargıtay, işçinin başından beri İETT çalışanı olarak kabul edilmesine hükmetti.

KARAR İŞÇİLERİ ÜMİTLENDİRDİ

Bu karar sonrası belediyeler tarafından kurulan şirketler üzerinden kadroya alınan ve sayıları 450 bini bulan eski taşeron işçileri, ilave tediye talebiyle dava açmaya başladı.

BELEDİYELER ÖDESİN

Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, çok az sayıda belediyenin taşerondan gelen işçilere ilave tediye ödediğini ama büyük kısmının ödemediğini belirtti. Yurdakul yaptığı açıklamada dava taleplerinin geldiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

 "Bu paralar, işçilerimizin analarının ak sütü gibi helal. Kamuda kadroya alınanlara nasıl 52 gün ilave tediye veriliyorsa, belediye çalışanlarına nasıl veriliyorsa, belediye şirketlerinde çalışanlara da verilmeli. İşçiler dava açıyor, ama bunun sonunda belediyeler için mahkeme masrafları da ortaya çıkacak. Belediyelerin mali külfet altına girmelerini istemiyoruz. Davaya gerek kalmadan ilave tediyeleri ödesinler"

İlave tediye ödeme açıklaması geldiği anda bildirimle haberdar olmak için kamubulteni mobil uygulamasını indirin.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com  | Ankara